Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak a magasabb végzettségűek kapnak béremelést az egyik legrosszabbul fizető szociális szakmában

Ez a cikk több mint 6 éves.

Csak a magasabb végzettséggel rendelkező szociális dolgozók kapnak béremelést, tudta meg a Hír Tv, miután Korózs Lajos, az MSZP képviselője kérdezte a szociális dolgozók életpálya modelljéről és jövő évi béremeléséről a kormányt.

A Fizetesek.hu szerint például a szociális munkások körében a fizetés bruttó 194 ezer forint, ami körülbelül 100 ezer forinttal van a magyar átlagbér alatt.

A többek között az idősápolást, a bölcsődei munkát, a hajléktalan ellátást, a gyerekvédelmet magában foglaló szociális szakmában már eddig is elég nagy bérkülönbségek voltak, most ezt növelheti tovább a kormány.

A szociális szakma szakszervezetei egyébként már több éve sztrájkkészültségben vannak, és követelnek nagyobb béremelést az ágazatban jellemző tarthatatlan fizetések miatt.

Azért is érthetetlen, hogy a kormány miért nem próbálja meg közelíteni a szociális ágazat béreit a normális fizetések felé, mert miközben munkaerőhiány, és főleg szakemberhiány van ezeken a területeken, egy jól működő állam számára az idősek, a szegények, a legkisebbek gondozása az egyik legfontosabb feladata kellene legyen.

Persze ezeknek a munkaköröknek a megbecsületlensége nem magyar sajátosság (bár azért az ennyire durva alul értékelés az), a társadalom általában alacsonyabb bérekkel díjazza az úgynevezett gondoskodó szakmákat. Erről itt írtunk bővebben.