Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orosz tankerek szállítanak Észak-Koreába olajat, ezzel megsértve az ENSZ szankcióit

Ez a cikk több mint 6 éves.

Két különböző nyugat-európai biztonsági szervezet is megerősítette, hogy az elmúlt hónapokban legalább három alkalommal szállítottak orosz tankerhajók Észak-Koreába olajat, ezáltal megsértve a kommunista diktatúrával szemben szeptemberben meghozott szigorúbb ENSZ szankciókat – írja a Reuters hírügynökség.

A hajók távol-keleti orosz kikötőkből szállították az olajat Észak-Koreába, az egyik közülük, a Vitjaz, október 15-én indult a Vlagyivosztokhoz közel eső szlavjankai kikötőből 1600 tonnányi olajjal a fedélzeten. A hajó hivatalos iratai szerint a szállítmányt egy japán-tengeri halászflottához vitte, azonban néhány napos hajózás után kikapcsolták a tanker válaszjeladóját. Az európai hírszerzők szerint a Vitjaz nyílt tengeren adta át szállítmányát az észak-koreai Sam Ma 2 tankernek. Ezt a Reuters külön nem tudta megerősíteni.

Két másik orosz tanker is tett egy-egy hasonló utat októberben és novemberben: a szlavjankai és a nahodkai kikötőből indultak, majd a nyílt tengeren kikapcsolták jeladóikat. Szeptemberben pedig több észak-koreai hajó is szállítmányokkal hagyta el az orosz partokat.

A Vitjaz orosz tulajdonosa tagadja, hogy kapcsolatban lett volna Észak-Koreával, de eddig azzal kapcsolatban sincs bizonyíték, hogy az orosz államnak bármi köze lenne a gyanús szállítmányokhoz. A Reuters megkeresésére eddig se az orosz külügyminisztérium, se az orosz vámhatóság nem reagált.

Oroszország évek óta ellenáll az Észak-Koreával szembeni ENSZ szankcióknak, az idén szeptemberben hozott szankciók például az orosz és kínai ellenkezés miatt nem lehettek még súlyosabbak. Ennek ellenére az észak-koreai nukleáris fegyverkezésre adott válaszként meghozott szankciók kifejezetten szigorúak, például Észak-Korea azóta nem exportálhat textilt, ami egészen eddig fontos piaca volt az országnak.

Az orosz és kínai támogatás tarthatja lélegeztetőgépen a sínylődő észak-koreai gazdaságot, ezért cserébe pedig Észak-Korea például körülbelül 20 000 munkást küld Oroszországba lényegében rabszolgamunkát végezni.

Az orosz-észak-koreai kapcsolatoknak hosszú múltjuk van, a Szovjetunió korábbi szövetségese volt a koreai diktatúrának. Jelenleg Oroszországnak és Kínának is az áll az érdekében, hogy megakadályozza az amerikai jelenlét és befolyás erősödését a térségben, ezért, ha nem is nyíltan, de a Kim-dinasztia fennmaradását támogatják. 2014-ben például Oroszország elengedte Észak-Korea 10 milliárd dolláros tartozását, amely még a szovjet időkből maradt meg.

Az Atlantic írja, hogy Putyin „Kimet úgy látja, ahogy a saját országát: egy amerikaiak által vezetett nemzetközi rendszer áldozataként, amely rendszer eltapossa mások választási lehetőségeit és szuverenitását. […] Oroszország számára az Észak-Korea ellen meghozott szankciók, melyek sikeresen készerítenék az országot katonai döntéseinek megváltoztatására vagy vezetőségének lecserélésére veszélyes precedenst teremtenének – a rezsimváltozás lehetőségét soha, sehol nem szabad támogatni.”