Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

37 milliárd focira, 8,9 milliárd az egészségügyre és az oktatásra

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az év végi Magyar Közlönyből kiderült, mire és mennyit csoportosít át a kormány a költségvetésből. Nagy meglepetés sajnos senkit sem érhet: az egyházakra (130 milliárd) és a sportra, azon belül is a focira (37 milliárd) jutott rengeteg pénz. Ehhez képest oktatási és egészségügyi célokra összesen 8,9 milliárd forintot csoportosítottak át.

Az RTL Klub szerdai híradójából kiderült, hogy a focira költendő plusz 37 milliárd forint leginkább stadionépítésekre megy majd, Nyíregyházán például új, 8000 férőhelyes stadion épül, erre 10,3 milliárdos támogatást kap a város. A Fradiváros projekt, vagyis a budapesti Népliget rekonstrukciója 15 milliárdos támogatásban részesül. Ezekhez az összegekhez képest némileg eltörpül a kisvárdai fociakadémia támogatása: 700 milliót kap Seszták Miklós miniszter városa. Jut még pénz a dorogi és mogyoródi stadionok korszerűsítésére is.

A határon túli focira is jutott bőven pénz, összesen több mint 8 milliárd forint támogatást kapott a dunaszerdahelyi, révkomáromi, lendvai, eszéki, topolyai, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és munkácsi fociakadémia is. Az eszéki és a csíkszeredai akadémiáknak is van közük Mészáros Lőrinchez, az eszéki konkrétan a tulajdona, a csíkszeredai pedig a felcsúti akadémia szakmai partnere.

A határon túli szervezetek anyagi támogatása nem merül ki a fociakadémiák pénzelésében:  majdnem 3 milliárd jutott kulturális támogatásra is; 1,45-öt kapott a magyar állami támogatásból fenntartott Főtér.ro oldalt üzemeltető Erdélyi Médiatér Egyesület, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pedig 1,4 milliárdot.

Az egyházak azonban látványosan fontosabbak ennek a kormánynak, mint a kultúra: a határon túli egyházi szervezetek 30,7 milliárdot kaptak, a magyarországi egyházi szervezetekre a szerdán kiadott határozatok szerint 88 milliárdot költ még a kormány, a csütörtökön kiadott határozatok szerint pedig ezen felül még 12 milliárdot. A református egyház járt a legjobban, Balog Zoltán felekezete 59 milliárddal részesült a 100 milliárdból.

És mennyire tartotta a kormány lényegesnek az ország lakossága szempontjából legfontosabb területeket? Az oktatásra és az egészségügyre összesen 8,9 milliárdot csoportosítottak át. A hvg.hu írja, hogy „ebből a legnagyobb tétel, 5 milliárd, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítására jut, az Irgalmasrend Betegápolója pedig 1,5 milliárdot kap.” De például a Heim Pál Kórház összesen csak 500 milliót kap az MR-berendezésének korszerűsítésére.