Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump döntése beakasztott az idei karácsonynak Betlehemben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Betlehemben a Születés Templománál idén több ezer ember helyett néhány tucat ünneplő gyűlt össze. Az izraeli Jediot Ahronot azt jelentette, ennek fő oka a hideg esős idő és a zavargások voltak, ezek miatt sokan nem tudtak eljutni az ünnepségre, amelyet a környék összes keresztény felekezete közösen tart a városban.

A Voice of America tudósítása szerint ugyan az eső miatt többen a templomba és környező épületekbe szorultak a szabadtéri, szentesti rendezvény alatt, mélyebb ok azonban, hogy az idei ünnepségek a városban összekapcsolódtak a palesztin tiltakozásokkal az ellen, hogy Donald Trump Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet.

December 25-én a karácsonyi időszak keretében hagyományosan felvonulnak a város főterére a palesztin és örmény keresztény cserkészcsapatok, a brit mandátumi időkből származó szokás szerint skót dudákkal kísérve. Idén azonban a főtéren hatalmas, politikai transzparens fogadta az érkező menetet a Jászol téren, ezzel a felirattal:

Jeruzsálem mindig Palesztina örökös fővárosa marad!

Anton Szalman, Betlehem nemrégiben megválasztott palesztin, katolikus polgármestere úgy nyilatkozott, Trump a döntésével beavatkozott Izrael és Palesztina belpolitikájába, ráadásul feladta az USA szándékát, hogy a konfliktusban közvetítsen, és „Izrael mellé állt”. Ezért tartotta fontosnak, hogy véleményét akkor is kifejezze, amikor a világ sokkal inkább figyel Betlehemre, mint az év többi részében.

A hagyományosan Jézus születési helyeként tisztelt város ma a Palesztin Területeken található, az Izrael által emelt betonfal mögött. A közeli ellenőrzőpontoknál a Jeruzsálem-bejelentés után folyamatos tiltakozások, konfliktusok törtek ki az izraeli biztonsági erők és palesztin tüntetők között. December 23-án ugyancsak Betlehemnél, az ellenőrzőpont előtt tüntettek mikulásruhás és gázmaszkos palesztin aktivisták az izraeli megszállás és a palesztinok diszkriminációja ellen, ebből kisebb összetűzés is kerekedett.

A tiltakozások a megszállt palesztin területeken a december 7-i Trump-bejelentés óta folyamatosan tartanak, és a konfliktusnak már több halálos áldozata van a palesztin oldalon.

(MTI/Voice of America/Jerusalem Post)