Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dühös reakciók Peruban az elnöki kegyelem után

Ez a cikk több mint 6 éves.

Karácsony alkalmából kegyelmet kapott, ezért 12 év után szabadulhat a börtönből Alberto Fujimori volt perui diktátor. Az 1990 és 2000 között hatalmon lévő politikust emberiesség elleni bűncselekmények, korrupció és halálosztagok felállítása miatt ítélték 25 éves börtönbüntetésre. Fujimori rendszerét sokan az első médiadiktatúraként tartják számon.

„Egy szörnyeteg jött ki a barlangjából. Egyszerűen nem tudom elhinni, ami ma este történt” – mondta a bejelentés után meghirdetett spontán tüntetésen a Mérce tudósítójának Livia Letts, perui politikai aktivista. A szenteste tartott demonstráció szervezője kérdésünkre, hogy miért érezte úgy, érdemes karácsonyozás helyett utcára vonulnia, azt válaszolta: „Fujimori kormánya egy levélbombával próbálta meggyilkolni édesapámat. Úgy érzem, ez elég indok a számomra”.

A japán felmenőkkel rendelkező, de már Peruban született Alberto Fujimori a kilencvenes évek elején sikeresen számolt le az országot rettegésben tartó Fényes Ösvény nevű maoista terrorszervezettel, ezért sokan a mai napig hősként tekintenek rá. Kritikusai ugyanakkor azt vetik a szemére, hogy a fegyveres konfliktus során számtalan alkalommal megsértette az emberi jogokat és ártatlan civilekkel is végző halálosztagokat állított fel.

Arról nem is beszélve, hogy többen Dél-Amerika első médiadiktatúrájaként is emlegetik a most 79 éves Fujimori valamikori rendszerét. A populista politikus ugyanis „a médián keresztül a Fényes Ösvény eltűnése után is tovább táplálta az emberek zsigeri félelmeit. A sajtót pedig egyebek mellett arra használta, hogy az illiberális demokráciában megmaradt maréknyi ellenfelét lejárassa” – magyarázta a Mérce tudósítójának Gabriel Arriarán perui oknyomozó újságíró.

Hozzátette: „Fujimori szabadon engedése túlmutat az egyszeri politikai játszmán: a döntés azt jelenti, hogy az országban az elmúlt 17 év demokratikus újjáépítési törekvései hiábavalóak voltak. Hiszen úgy tűnik, még a legsúlyosabb bűncselekmények is figyelmen kívül hagyhatóak, mert nincsenek valódi következményeik. Elég, ha az elkövető megfelelő politikai kapcsolatokkal rendelkezik” – mutatott rá a hazai olvasóknak ismerősen csengő tendenciákra Arriarán.

Egy politikai alku része volt

A kegyelmi döntést mindössze pár nappal azután jelentették be, hogy Fujimori támogatói segítettek megakadályozni a tavaly megválasztott államfő, Pedro Pablo Kuczynski alkotmányos vádeljárással való elmozdítását. „Sajtóértesülések szerint az elnök a támogatásért cserébe ígérte meg, hogy szabadon engedik az egykori diktátort” – fejtette ki a Mérce tudósítójának kérdésére Gabriel Arriarán.

„Áruló. Hirtelen nem tudok mást mondani róla” – foglalta össze röviden többek véleményét a Twitteren Mario Ramirez perui politológus a lengyel felmenőkkel rendelkező köztársasági elnökre utalva, aki szenteste adott kegyelmet az egykori diktátornak. Hasonló véleményen volt a Mércének nyilatkozó Maria Jose Reyes, az UNESCO tanácsadója is, aki szerint Kuczynski hatalmas hibát követett el a döntéssel.

Alberto Fujimori hivatalosan egyébként a megromlott egészségügyi állapota miatt kapott kegyelmet. A populista politikus ugyanis pár napja alacsony vérnyomás és szívritmuszavar következtében kórházba került. Szenteste ellenére a döntést követően szinte azonnal tüntetések kezdődtek a latin-amerikai országban. A megmozdulások egy részét a volt diktátor mellett, többségüket azonban ellene hirdették meg.

A diktátor lánya a háttérben

A héten a menesztéssel fenyegetett jelenlegi köztársasági elnök még államcsínynek nevezte az ellene indított eljárást. „Az alkotmányt és a demokráciát támadták meg. Legitimnek tartott jogi interpretációk örve alatt államcsínyt hajtanak végre ellenünk” – mondta Pedro Pablo Kuczynski, aki egyben bocsánatot is kért a perui néptől.

Az államfő ellen az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádak miatt indítottak alkotmányos vádeljárást. Az Odebrecht brazil kőolajipari óriásvállalat ugyanis beismerte, hogy közel 5 millió dollárt fizetett ki az államfővel – 2004 és 2013 között miniszterrel – közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek.

Kuczynski tagadja, hogy köze lenne a vádakhoz, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette, és semmit sem tudott az Odebrechttel megkötött szerződésekről. Az államfő „a parlamentet irányító ellenzéki többség agresszív magatartását” vádolta, Keiko Fujimori, Alberto Fujimori lányának pártjára utalva.