Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az újpesti kilakoltatástól az égő nemzeti konzultációig

Ez a cikk több mint 6 éves.

Idén eddig a Mérce 155 élő közvetítést csinált az ország legfontosabb történéseiről, sajtótájékoztatókról, tüntetésekről, demonstrációkról vagy épp konferenciákról. Ezeket a közvetítéseket pedig több mint 7 milliószor néztétek meg nálunk. A technika persze egész évben ördög volt, de reméljük, szerény költségvetésünkhöz képest többnyire jó minőségben tudtuk nektek a megmutatni a valóságot. Ott voltunk a NOlimpia-kampányban, a CEU-s tüntetéseknél, a Ligetvédők küzdelmeinél, vagy éppen a múlt héten a Jobbik tüntetésén. Most az év legfontosabb és legizgalmasabb Mérce élő közvetítéseiből válogattunk.

Ezeket a közvetítéseket nem úgy kell elképzelni, mint a filmekben, hogy nagy kamera, több fős stáb: általában egy vagy két ember a mobiltelefonjával próbálja közvetíteni az eseményeket, miközben iszonyatosan izgul, hogy a másik kezével tartott hordozható töltőből töltődő telefon ne merüljön le. A közvetítéseket pedig nagyrészt a Mérce szerzői és néhány kedves önkéntes segítőnk csinálja. Nekik nagy köszönet innen is!

Kilakoltatás Újpesten

Márciusban próbáltak megakadályozni egy kilakoltatást az AVM aktivistái Újpesten. Ez volt az az élő videónk, amit egy videóként, tehát nem több videóból álló közvetítésként legtöbben néztetek meg. 350 ezren.

Az ott lakó hölgyet penészes kis önkormányzati lakásából lakoltatták ki. Hiába költött közel fél millió forintot egy év alatt a lakásra, ebből se jöttek ki azok a felújítási munkálatok, amiket az önkormányzat elvárt volna, így kirakták az utcára a lakót, aki gondozta a kertjét, etette a környék macskáit és dolgozott. Bár a lakónak volt közüzemi tartozása is, de azt adakozásból kifizette volna, az utolsó pillanatban. Ezt az önkormányzat már nem engedte.

Az AVM aktivistái összeláncolták magukat, a rendőrségnek erőszakot kellett alkalmaznia, hogy bejusson a lakásba.

CEU-s tüntetés a Parlament előtt

Április 4-én elfogadta a Parlament a törvényt, amely megregulázta a CEU-t, és amely miatt máig kérdéses az egyetem sorsa. Este körbevették a tüntetők az egyetem épületét, majd később a tömeg a Parlament elé vonult, ahol megpróbálták az EU zászlaját kitűzni az épületre.

Érdekes egyébként, hogy a 80 ezres CEU-tüntetésig sokkal kevesebben nézték ezeket a tüntetéseket, ott indult be igazán az értékelődés az események iránt, amikor óriási tömeget tudott megmozgatni az ügy. De még így is közel 300 ezer videómegtekintés van az első nap tüntetéseiről készült két videón.

80 ezren a magyar demokráciáért!

A 80 ezres nagy CEU-tüntetés volt az, ahol a  technika csődöt mondott. Egyszerűen annyian voltak az utcákon, hogy nem volt az élő közvetítéshez megfelelő internetkapcsolat, így darabjaiban tudtuk csak visszaadni, ami az utcán történt. Összesen körülbelül 500 ezer videómegtekintés van a nap eseményeinek közvetítésén.

Persze a nap folyamán ahol lehetőségünk volt, ott szöveges közvetítéssel vagy videóval bemutattuk, mi történik, estétől pedig, amikor már kisebb volt a tömeg, újraindultak élő közvetítéseink is.

A Sándor Palotától a Rádióig

A nagy tüntetés másnapján Áder János alá is írta a törvényt, az emberek pedig először a Sándor-palotához mentek tiltakozni, ahol Gulyás Mártonékat előállították, mivel festékkel dobálták meg az épületet. Végül a tömeg lezúdult a városba, eljutott a Rádióig, ahol a rendőrség paprika sprayt vetett be, de Antal Nikolett kitűzte az EU-zászlót az épületre. Az este a nézőszám akkor ugrott a legnagyobbat, amikor valaki a téren meggyújtott egy Nemzeti Konzultációt, és elégette.

Személyesen is ez a tüntetés volt a legnagyobb kihívás. A felhívást a demóra a Deák téren olvastam, egyből felcsapattam magam a Várba menő buszra, és kb. az ötödik ember voltam, aki odaért a tüntetésre. Nyilván 5 emberről nem nyitok livestreamet, de ahogy érkeztek az emberek, 50 főnél már elindítottam, és aztán 6 óra múlva, hajnali 3-kor hagytam abba.

Kis kulisszatitok, hogy az ilyen tüntetésekre úgy szoktunk készülni, hogy ketten megyünk, hogy át lehessen venni a közvetítést, el lehessen szívni egy cigit, vagy WC-re menni, pihenni, ha kell. Itt speciel az történt, hogy kb. 1 óra után mindenkit elvesztettem, és legközelebb a Wesselényi utcánál találkoztam szerkesztőségi taggal. Közben pedig lement 2 és fél órányi közvetítés, amiből nagyjából 50 percet a tömegnek háttal sétálva tettem meg, hogy videózni tudjak.

A kemény része pedig csak ezután jött, ugyanis a Facebook csak 4 órás élő közvetítést engedélyez, márpedig itt a 4 óra pont akkor járt le, amikor megérkeztünk a Rádió elé. Úgyhogy 4 óra közvetítés után mit volt mit tenni, új livestream-et indítottam, majd jött, ami ilyenkor a legkevésbé kell, hogy a rendőrök tőlem 20 centire fújták a paprika sprayt. Amitől épp nem tudtam eldönteni, hányok, vagy összeesek. Végül letoltuk a közvetítést, hajnal fél 3-kor vége lett a tüntetésnek, az első 4 órás közvetítést pedig 8500-an lájkoltátok, 2700-an osztottátok meg, 261 ezer videómegtekintést produkált, és több mint 1 millió embert ért el.

Gulyás-Varga per

Miután Gulyás Mártont és Varga Gergőt előállították a rendőrök a Sándor-palotánál, mivel az épületet megdobálták festékkel, a rendőrök 72 órán át bent tartották őket, majd rögtönítélő bíróság elé is álltak, ami végül elítélte őket. Ennyien pert még biztosan nem néztek online. A Slejm élő adását csúcsidőben 15 ezren nézték a Facebookon, mi csak később értünk oda a tárgyalóterembe, de az ítélethirdetést teljes egészében tudtuk közvetíteni. Közel 100 ezren nézték a közvetítést nálunk is.

Persze ezen kívül is voltak más fontos események, amiket a Mérce élőben adott. Ott voltunk az MSZP-DK megállapodásánál, a Jobbik tüntetésénél, egész évben követtük a Ligetvédők tiltakozásait, március 15-én, október 23-án és a Pride-on is az utcán voltunk, a Közös Ország Mozgalom eseményeiről is élőben közvetítettünk. A Bayer Zsolt-TASZ-Gulyás Márton vitát szintén megmutattuk nektek, és persze a tavaszi tüntetéssorozatban is ott voltunk a Kétfarkús békemenettől az oktogoni technopartikig.