Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomozás indult a kispaládi ukrán beköltözők ügyében

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nyomozást indított a fehérgyarmati rendőrfőkapitányság a Kispaládra tömegesen bejelentkező ukrán állampolgárok miatt. Az esetről még a hónap elején számolt be a Hír TV Célpont című műsora. A televízió oknyomozói rájöttek, hogy egy 1962-es, még mindig érvényben lévő szovjet-magyar egyezményre hivatkozva ukrán papírokkal és magyar lakcímmel magyar átlagnyugdíjhoz lehet jutni.

A lehetőséggel az elmúlt egy év során elég sokan éltek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kispaládon van olyan ház, ahova százan is be voltak jelentve. Ezek a fiktív lakók még szavazati jogukkal is élni szoktak.

A rendőrkapitányság a Célpont adása után két külön feljelentést is kapott, most pedig intellektuális okirathamisítás gyanújával nyomoznak. A nyugdíjüzlet egyébként a teljes északkeleti határszélen elterjedt gyakorlat. A legtöbbször fiktív ukrán papírok adta lehetőséget a volt Szovjetunió utódállamainak polgárai előszeretettel használják, egyrészt a jövedelem, másrészt pedig az EU-s tartózkodási hely könnyed beszerzésének céljából.

Sokan azt sejtik, hogy a helyi hatalom a szavazatokért cserébe tűri a módszer elterjedését. A Kispaládot körülvevő településeken szinte ugyanolyan arányban, településenként több száz fővel növekedett meg hirtelen a lakosság  az utóbbi években. Volt olyan ukrán-magyar nyugdíjas is Kispaládon, aki a Hír TV által megszerzett dokumentumok szerint havi 300-400 ezer forintos nyugdíjat kap kézhez.

(Hír TV)