Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Selmeczi Gabriella: A V4-ek elutasítják a „gender programot”, és a hagyományos családban hisznek

Ez a cikk több mint 6 éves.

A visegrádi országok családpolitikai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak képviselői ma találkozót tartottak Budapesten, amiről az MTI velős összefoglalóban adott hírt. Az esemény legfőbb eredményének az tűnik, hogy a jelenlévők megállapodtak abban, hogy az uniós családpolitikát meg kell erősíteni.

Budapest, 2017. december 21.
Selmeczi Gabriella, az Országgyûlés népjóléti bizottsága elnöke (j), Alena Sromová, a cseh szenátus bizottsági alelnöke (j4) és Václava Brabcová, cseh szenátus bizottsági titkára (j3) a V4-ek parlamentjei családpolitikai ügyekkel foglalkozó bizottságai találkozóján Budapesten az Országház Delegációs termében 2017. december 21-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez azért érdekes, mert jelenleg hivatalos EU-s családpolitika nem létezik. Azt, hogy hogyan és mennyire támogatják a családokat, vagy mivel ösztönzik állampolgáraikat a gyerekvállalásra, a tagállamok döntik el, az EU ebbe nem szól bele. Persze lehet, hogy a lengyel, cseh, szlovák és magyar képviselőket pont ez zavarta, és szeretnék, hogy az EU ennél szigorúbban szabályozza a tagállamok családpolitikáját.

A találkozón résztvevő Selmeczi Gabriella nyilatkozata alapján azonban valószínűbbnek tűnik, hogy az EU nemek közti egyenlőségről és a szexuális irányultságról vallott elveivel van probléma. Selmeczi közölte, hogy

„a konferencián nyomatékosan hangot adtak annak, hogy a család a nő és férfi kapcsolatán alapul, ahogy az a magyar alaptörvényben is szerepel, és annak is, hogy elutasítják a „gender programot”.

Azt is hozzátette, hogy a delegációk egyetértettek abban, hogy „biológiai nemek vannak”.

Amit az EU egyébként a nemekről vall (és az Európai Bizottság nemek közti egyenlőségről szóló oldala férfiakról és nőkről szól, tehát a biológiai nemek létezését ez EU biztosan nem kérdőjelezi meg):

  • növelni kell a női munkaerőt a piacon és törekedni kell az egyenlő gazdasági önállóság elérésére férfiak és nők között;
  • csökkenteni kell a nemek közti bérszakadékot;
  • elő kell segíteni a nemek közti egyenlőséget a döntéshozatalban;
  • küzdeni kell a nemi alapú erőszak ellen;
  • elő kell segíteni a nemek közötti egyenlőséget és a nők jogait az egész világon.

Nem világos, hogy a „gender programon” Selmeczi pontosan mit ért, de talán a fenti pontokkal ő is egyet tud érteni.

A család férfi és nő kapcsolataként való értelmezése már inkább szembemegy az EU-s elvekkel, mivel az Európai Bizottság LMBTQ emberek jogaival kapcsolatos akciótervében kiemelt célként szerepel az egyenlő jogok elősegítése és promotálása. Persze még akkor is, ha nem meleg párok családalapításáról beszélünk, a kormány családdefiníciója úgy is rendkívül kirekesztő. A fideszesek közt vajon nincsenek egyedülálló szülők?

Végezetül pedig azt is megállapította a mai tartalmas V4 találkozó, hogy nem a migráció a megoldás a népességfogyásra. Rendben van, de úgy tűnik, a Fidesz családpolitikája sem az.

(MTI)