Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

11 éves erdélyi gyerekek indítottak mozgalmat a szemetelés és az állatkínzás ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Barabás Márk, Gálfi Zalán, Jakab Attila Zoltán és Kiss Tamás a székelyudvarhelyi Orbán Balázs általános iskola 5-B osztályos tanulói, és van egy közös mozgalmuk, a Jobb Világért Mozgalom, vagyis JVM.

Ez nem vicc vagy komolytalan dolog. A srácok arra költik a zsebpénzüket, hogy plakátokat rakjanak ki városukban, amik az állatvédelem fontosságát hangsúlyozzák, a szemetelés, az állatkínzás vagy a káromkodás ellen lépnek fel.

De nemcsak plakátolnak, Facebook oldalt is működtet a mozgalom, amelynek logóját is ők maguk tervezték.

„Ez is nagyon fontos, de nem csak ebből állna egy jobb világ, hogy a természet tiszta legyen, hanem az emberek, azok jók legyenek. Jól viselkedjenek. Van, amelyik jó, van, amelyik rossz. Azért még van remény, vannak jó emberek, de egy páran sajnos nagyon rosszak. Ebben benne vannak az állatkínzók, azok egyszer nagyon rosszak. Főleg, hogy kutyákat ölnek meg, és van, aki ezt viccből csinálja. Pedig az nem jó, mert a kutyák, azok hűségesek. Tulajdonképpen a terrorista ugyanolyan, mint az állatkínzó, mert mindkettő a szeretteinket öli. A kutyák is ugyanúgy családtagok” – fakadt ki például Tamás az UH.ro-nak adott interjúban.

De a srácoknak van véleménye a medvekérdésről is, nem is akármilyen:

„Csak azon gondolkozunk, hogy azt, hogy ne vágjanak ki fákat, hogy lehetne megakadályozni. Mert úgy van, hogy kivágják a fákat, akkor bejön a medve a városba, most valamikor történt itt egy ilyen. S akkor fel vannak háborodva, hogy a medve miért jön ide, az menjen az erdőbe. De ha neki nincs lakhelye? Eredetileg nem kéne kilőni, mert arról nem ő tehet, hogy bejött a városba. Nem direkt, hogy na, én most felfalom az embereket. Mert neki nincsen már élőhelye. Azt úgy lehet megakadályozni, hogy visszaültetjük a fákat. De a helyes favágás az lenne, hogy kivág egyet, ültet ötöt. Ez a jó ötlet, csak ezt nem sokan tartják be, az a baj.”

A cél persze nem annyi, hogy ők 4-en tegyenek. A mozgalomhoz lehet csatlakozni is, sőt felnőtt tagozatot is terveznek. De a babákat se hagynák ki feltétlenül:

„Még akár baba-tagozat is lehet. Ők maximum annyiban vesznek részt, hogy nézik, hogy mi mit csinálunk. De elfogadjuk, hát ők mit csináljanak? Ha egész babaéletében ezt nézi, akkor felnőtt korában talán követni fogja”

A szülők és a tanárok is pozitívan állnak hozzá a mozgalomhoz:

„A biológiatanár tud róla, a földrajz is, a történelemtanár pedig egyszer így mutatott nekünk, (szerk: V-betűt formáz az ujjával) hogy győzelem, azt jelenti. Szóval pozitívnak találják. Az oszink, ő is jónak látja, csak azt nem tartja jónak, hogy kicsit nem vagyunk az, mint az osztály többi része. Mert ők ugye másak, ha egy kicsit is különbözünk, akkor már nincs nagyon egyetértés” – sorolja az elismeréseket Tamás.

Forrás: UH.ro

Címlapkép: Uh.ro/Gál Előd