Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A NAV adatai alapján készített teszt megmutatja, mekkorák a jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyarországon adózó munkavállalók jövedelmi rangsorát vizualzálta az Átlátszó.  Az oknyomozó portál és a Költségvetési Felelősségi Intézet új fejlesztésével, az SZJA Kiszámolóval most képet lehet kapni arról, hogy a többi magyar adófizetővel összevetve milyen bért kap valaki. A fejlesztés a jövedelemeloszlási görbén is elhelyezi azt, aki megadja az adatait. Így megtudhatod, hogy a 2015-re bevallott éves nettó munkajövedelmi adatok alapján hol állsz a jövedelmi rangsorban a többi munkavállalóhoz képest.

A kalkulátor nem túl bonyolult. Az SZJA Kiszámoló oldalán a 2015-ös nettó havi fizetést kell megadni, majd egy 0-tól 100-ig terjedő skálán meg kell tippelni, hogy abban az évben a magyar dolgozók hány százalékánál keresett többet. Az eredményeknél a  jövedelemeloszlási grafikonon az egér mozgatásával látni lehet, hogy pontos összegeket, amelyek egy percentilishez tartoznak. A jövedelemeloszlási görbe alapjául szolgáló adatbázist a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bocsájtotta rendelkezésre a Költségvetési Felelősségi Intézetnek az egyes adózók azonosítására alkalmatlan módon. Az adatbázis a 2015-ös személyi jövedelemadó-bevallások adatait tartalmazza név nélkül, csak a bevallott munkajövedelmek vannak benne, a tőkejövedelmek, állami juttatások nincsenek. 2015 óta megemelkedtek a reálbérek, az Átlátszó ígéri, hogy a legújabb verzióban friss adatokkal, és más juttatásokkal kiegészített adatokkal pontosabb képet kaphatunk.

A magyar társadalomban lévő különbségeket szépen lefesti a bevallott, adózott jövedelmek eloszlási görbéje.

Az eloszlási görbén száz percentilist tüntettek fel. Egy percentilis  azt egy százalékát jelenti a munkavállalóknak, számszerint körülbelül negyvenezer embert, amelyek nagyjából azonos jövedelmet kaptak. Például a 44. percentilishez 87.354 forint tartozik. Ez azt jelenti, hogy az SZJA-bevallások 44 százalékában szerepelt ennyi, vagy ennél kevesebb összeg havi nettó jövedelemként.

Ami a társadalmi különbségeket leginkább leírja az a görbe meredekségének a változása.  Látható, hogy amint a görbe emelkedik, úgy lesz egyre meredekebb is. Azaz egy jövedelmi százalékcsoporttal feljebb lépéshez egyre nagyobb összegek kellenek. Ahhoz, hogy valaki a 45. percentilisből felküzdje magát a 46. percentilisbe, elég havi nettó 1726 forinttal többet keresnie. Ahhoz viszont, hogy valaki a 90. percentilisből felküzdje magát a 91. percentilisbe, már havi nettó 12.251 forinttal kell növelnie a jövedelmét.

Ebből az látszik, hogy egy szűk kisebbség nagyon jól keres, ezalatt tömegek létminimum körüli bért kapnak. Az elitbe pedig nagyon nehéz bekerülni.

Számold ki te is a kalkulátorral, hogy hol állsz a jövedelmi rangsorban! Írd meg nekünk az [email protected] címre, hogy neked milyen élményed a kitöltés után. Soknak, vagy kevésnek tippelted a saját fizetésedet? A külföldön dolgozók automatikusan a felső negyvenezerbe kerülnek? Várjuk az anonim adataid és az élménybeszámolód, hogy abból is írhassunk egy cikket!