Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem rohannak a munkaerőpiacra Kósa nyugdíjasai

Ez a cikk több mint 6 éves.

Összesen 76 közérdekű nyugdíjas szövetkezet alakult július 1-e óta, mióta be lehet ilyeneteket  jegyeztetni, írta meg a Népszava.  A szövetkezetek létrehozását megalapozó törvényjavaslatot Kósa Lajos nyújtotta be tavasszal. Akkor azt mondta, a Fidesz prominense, hogy a nyugdíjas szövetkezetekbe belépők száma „fénysebességgel nőhet”. Arra számított, hogy a szövetkezeteken keresztül foglalkoztatottak száma egy év alatt elérheti a 135 ezer főt, hosszabb távon pedig akár a 800 ezer főt. Ezt az optimista becslését a miniszter egy előzetes felmérésre alapozta, miszerint a nyugdíjasok 40 százalékát érdekelné az időnkénti munkavállalás. Mivel egyre nagyobb nemzetgazdasági károkat okoz a munkaerőhiány, ezért szükség is volna munkájukra.

A jelenlegi adatok szerint mindössze 2890 tagja van a szövetkezeteknek, miközben mintegy kétmillió öregségi nyugdíjas élhetne a lehetőséggel.

Leginkább képzettséget nem igénylő státuszokba keresnek munkavállalókat a cégek a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül, olyan munkakörökbe, mint a takarító, csomagoló, konyhai kisegítő, bolti eladó, pénztáros. Szakképzett munkavállalókat alig, diplomásokat pedig egyáltalán nem akarnak visszacsábítani a munka világába a nyugdíjas szövetkezetek. Alacsonyak az  órabérek is: leginkább bruttó 700-1000 forint között mozognak. Ehhez hozzá kell számolni, a kedvezményes adózási formát, hogy csak a 15 százalékos személyi jövedelem adót vonják le, a nyugdíjas szövetkezeten keresztül kapott bérből. Ez egy képzetlen munkakörnél akár 14 ezer forint pluszt is jelenthet egy nyugdíjas dolgozó fizetésében.

A közel 130 ezer tagot számláló Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) az elnöke, Némethné Jankovics Györgyi, azt mondta, hogy nincs nagy érdeklődés a tagjaik részéről a szövetkezeti munkavállalás iránt. Ennek az is lehet az oka, hogy aki szövetségi tag, az általában aktív nyugdíjas életet él, így nincs sok idejük. Aki pedig dolgozni szeretett volna, az már megtalálta a mag helyét a munkaerőpiacon eddig is. A NYOSZ maga is létrehozott egy szövetkezetet, ahol egy szolgáltató cégnek végeznek adminisztratív munkát. Megyénként 2-3 nyugdíjasnak tudnak majd munkát biztosítani.

Hasonlóképpen működnek ezek a szervezetek, mint a diákszövetkezetek, ám a nyugdíjasok más típusú munkavállalók, mint a diákok. Az időbeosztás szempontjából rugalmatlanabbak, ám nem vállalnak el olyan munkát, amit nem tudnak elvégezni.

(Népszava)