Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egészségügyis sztrájkkal kezdődhet az újév

Ez a cikk több mint 6 éves.

Januárban sztrájkba léphetnek az ápolók és kórházi dolgozók, jelentette ki szombaton az Független  Egészségügyi Szakszervezet vezetője, Soós Adrianna a Hír televíziónak. A szakszervezeti vezető elmondta, miközben a kormány béremelést foganatosít az orvosoknál, addig a kórházi dolgozók (ápolók, takarítók, műszaki dolgozók) bére ezt nem követi ilyen arányban, és ma is jelentős túlórát kell vállalniuk a megélhetés érdekében:

„Az egészségügyben dolgozók egy része érzékelhető béremelést kapott, például az orvosok. Ugyanakkor a szakdolgozók is kaptak béremelést, de korántsem olyan mértékű ez az emelés, mint amilyen indokolt volna ahhoz képest, amilyen sok szempontból hátrányos körülmények között dolgoznak. Ez azért komoly probléma, mert az itt dolgozók úgy érzik, hasonló bérért pluszmunkákat, éjszakai munkát kell vállalniuk, és meglehetősen nagy egészségügyi kockázatokat”

– mondat el Soós.

Korábban már a jelenleg is segédápolóként dolgozó Sándor Mária is felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosi béremelések nem oldják meg a kórházi rendszer strukturális problémáit, hiszen az eszközkészlet és az egészségügyi dolgozók helyzetének megnyugtató rendezése továbbra is várat magára.

Vele szemben Czibere Károly szakállamtitkár év végi beszámolójában kijelentette, „sohasem volt olyan jó” a magyar egészségügyi-szociális szférában dolgozni, mint manapság.

(Szakszervezetek.hu/Hír TV)