Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sándor Mária élő adásban olvasott fel vádiratot a kormány ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kórházi dolgozók mozgalmát 2015 elején meghirdető Sándor Mária, a „feketeruhás nővér” jelenleg segédápolóként dolgozik, és a Hír TV-ben részletes vádiratot olvasott fel az Orbán-rendszer egészségügyi politikája ellen.

Sándor Mária / Fotó: Wikimedia Commons

Sándor vádolta a kormányt a kórházak  „részben dilettantizmusból, részben önös érdekekből adódó korrupciós tönkretételével” és a „soha többé nem adódó” uniós források eltékozlásával. Szerinte Orbánnak minden lehetősége megvolt az egészségügy rendbetételére, de nem tett semmit. Kiemelte, hogy ehhez az egészségügyi érdekvédelem tökéletesen asszisztált. Amikor az ő mozgalma megindult, szerinte ezek az anyagi forrásokkal rendelkező szervezetek „felültek a hullám hátára”, de a valódi változással továbbra sem törődtek.

„A helyzet jelenleg úgy néz ki, mint az öt perc utáni újraélesztés. Vagy sikerül, vagy nem, de a maradandó károsodás elkerülhetetlen” – zárta rövid kiáltványát.

Sándor Mária szerint olyan betegek százai haltak meg a szakminisztérium dilettantizmusa miatt, akiket meg lehetett volna menteni. Az új, 12%-os egészségügyi dolgozói béremelésről azt mondta, valóban létezik, de egyrészt önmagában ez nem érint mindenkit, másrészt a történet elsősorban nem is a pénzről szól:

„Meg kell nézni, hogy ezekért a bérekért mennyit dolgoznak, milyen körülmények között […] Hét év alatt nem fejlesztették az oktatást, nem töltötték fel a rendszert, pedig fel lehetett volna építeni egy valódi, új egészségügyet.”

Sándor azt is elmondta, az Ápolói Kamara a munkavégzés alapvető feltételeit sem fektette le, mert egy intenzíves nővérnek ma is irtózatosan sok beteget kell ellátnia, holott az intenzív ellátásban ez nonszensz, egy betegre juthat egy nővér.

Mária nővér azonban leszögezte, nem foglalkozik politikával, idejét lefoglalja, hogy négy állásban dolgozik. Nem is tervez a jövőben politikai tevékenységet. „Nem vagyok vezető. Én csak a kolléganőimért és a betegekért álltam ki.”

Így most segédápolóként dolgozik, mint megfogalmazta, „megtűrt személyként”.