Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Blokáddal tiltakoznak a jobbra tolódó Közép-Európa ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Blokáddal tiltakoznak Prágában szombat este a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) és a félelem politikája ellen, derült ki az Alarm élő közvetítéséből. Az aktivisták transzparensekkel állják el az utat az ENF most hétvégén megrendezésre kerülő gyűlésére. A rendőrség felszólította őket a távozásra, amire fújolással válaszoltak.

Az ENF jobboldali európai pártok képviselőinek frakciója az Európai Parlamentben, ami az osztrák és cseh választások nyomán jelentősen megerősödni látszik. A pártcsalád főleg bevándorlásellenes politikájában és euroszkepticizmusában egységes.

Az aktivisták egyben Andrej Babiš is ellen tüntetnek, aki Csehország második leggazdagabb embereként a nemzetközi sajtóban csak „cseh Donald Trump” néven híresült el. A milliárdos által alapított centrista-populista párt, az ANO elitellenes kampánnyal nyerte a decemberi választásokat, ezzel Babiš lett Csehország miniszterelnöke. A cseh miniszterelnökről itt írtunk bővebben.

Az ANO győzelme az establishment-ellenes populizmus második nagy sikere volt Európában, miután az Osztrák Néppárt is győzelmet aratott, sőt, koalícióra lépett a radikális jobboldali Szabadságpárttal. Az összeomlás közelébe sodródott cseh szociáldemokrata párt vezetője, Milan Chovanec szerint Babiš-sal oligarcha-kormányok hagyománya indul majd el az országban.

A tüntetők elfoglalták az ENF képviselőit elszállásoló hotelhez vezető utakat. Baloldali dalokat énekelnek és rigmusokat kántálnak csehül, spanyolul és angolul. Dobosok és sípokat fújók is vannak velük.

Borítóképünk csak illusztráció. Az Alarm élő közvetítése (időnként megszakadhat):

(Independent)