Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP el tudja képzelni az ellenzéki együttműködést

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szombaton, az LMP karácsonyi ünnepségén Hadházy Ákos és Szél Bernadett is megerősítette, hogy az LMP kész együttműködni más pártokkal, amennyiben ez nem sérti a céljaik integritását. Az LMP eddig nem jelentette be nyíltan az együttműködési szándékát.

„Mi ment félre?”

kérdezte az LMP társelnöke, Hadházy Ákos ünnepi beszédében, aki szerint a rendszerváltás óta eltelt 25 évben „ellopták a fiatalságunkat és reményünket”.  Hadházy úgy fogalmazott,

„elképzelhető, hogy szükség lesz bizonyos együttműködésekre ellenzéki résztvevők között, az is elképzelhető, hogy mi is fogunk együttműködni, nem a mi pártunkhoz, nem a mi szövetségünkhöz tartozó, hiteles, és valódi változást akaró emberekkel. Minden olyan emberrel szívesen együttműködünk, aki a korszakváltásban valóban hisz és ezért tenni akar.”

Hadházy után az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett is beszédet mondott, aki megerősítette a társelnök szavait, és hozzátette:

„Véget akarunk vetni egyszer s mindenkorra a rossz kompromisszumoknak és elvtelen alkuknak. (…) Mindenkivel együttműködünk, legyen az személy, közösség, párt, bármiféle formáció, aki korszakváltásban érdekelt ebben az országban. (…) De senkivel nem fogunk együttműködni, (…) és senki nem fog minket rávenni arra, hogy feladjuk a célunkat amiért létrejöttünk. (…)”

Az együttműködés pontos mibenlétét tehát a karácsonyi ünnepségen nem határozták meg, tehát

a beszédek alapján nem világos, hogy az LMP támogatja-e az Együtt pénteken nyilvánosságra hozott együttműködési javaslatát.

Ennek értelmében 5 kerületben mindenki visszalépne az LMP javára például itt: Budapest 4. (II. kerület) Ungár Péter javára, Pest 2. (Budakeszi) Szél Bernadett javára, Tolna 1. (Szekszárd) Hadházy Ákos javára. Ebben az tervben az Együtt 15, a DK 24, az MSZP pedig 26 olyan választókerületet kapna, ahol a koordinációban résztvevő pártok nem indulnának egymás ellen.

Kép: Facebook live

(LMP közvetítés, Index)