Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A politikai korrektség diktatúrája: Trump már szavakat tiltat be

Ez a cikk több mint 6 éves.

Jobboldali demagógok, köztük Orbán Viktor és Donald Trump is, gyakran hivatkoznak a politikai korrektség diktatúrájára, a PC-terrorra és liberális véleményterrora. Ilyenkor azzal vádolják a liberálisokat és baloldaliakat, hogy ideológiai okokból cenzúrázzák az emberek nyelvhasználatát, szavakat tiltanak be, és így tovább.

Ez általában a politikai korrektség értelmének részleges félremagyarázása, elferdítése, ami azért is érdekes, mert közben a PC-diktatúrával riogató Trump-kormányzat maga is szavakat, kifejezéseket tilt be ideológiai okokból.

A Washington Post szerint az amerikai járványügyi hatóság (CDC) alkalmazottai utasításokat kaptak, hogy jövő évi költségvetési javaslataikban kerüljék az alábbi kifejezéseket:

  • sebezhető,
  • jogosultság,
  • sokszínűség,
  • transznemű,
  • magzat,
  • bizonyítékokkal alátámasztott,
  • tudományosan alátámasztott.

Néhány esetben helyettesítő kifejezéseket is ajánlottak a CDC alkalmazottainak. A bizonyíték- és tudományalapú kifejezéseket például erre a frázisra cseréltetnék:

„a CDC ajánlásait a tudományra alapozza, figyelembe véve a közösségi sztenderdeket és óhajokat”.

A kormányzat szempontjából a szavak lecserélésének ideológiai jelentősége van. A magzat szó például számukra azt sejteti, hogy használója támogatja az abortuszhoz való jogot, ellentétes esetben ugyanis babát, gyereket mondana, nem magzatot. A tudományalapúval a konzervatív, neoprotestáns köröknek van bajuk, akik például tudományos bizonyítékok ellenére is állítják, hogy a védőoltások autizmust okoznak.

Trump egészségügyi tárcája, a Health and Human Services már korábban is bevetett ilyen ideológiai változásokat. A tárca például levette a szexuális kisebbségekről szóló információkat a weboldaláról.

A CDC munkatársai szerint ezek az ideológiai tisztogatások azonban emberi életekbe is kerülhetnek. A CDC feladata például, hogy a HIV-fertőzések ellen küzdjön a transznemű emberek körében. Vagy épp, hogy kutatásokat végezzen a zika vírus által okozott születési rendellenességekről – ebben az esetben a magzat és a baba megkülönböztetés például tudományos relevanciával járhat.