Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás állása 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

Az év szava 2017-ben a “youthquake”

Minden évben kiválasztja az év legtrendibb szavát a neves angol nyelvészeti intézmény az Oxford Dictionary, amely világ egyik leghivatkozottabb lexikonját adja ki. 2017-ben az év szava a youthquake lett. Azt írja le, hogy egy új generáció érték és ízlésvilága alapjaiban megváltoztatja az addig fennálló rendet. A politikai aktivitásban jött földrengésszerű változás miatt választották ezt a szót a nyelvészek.

A youthquake eredetileg a ‘60-as években született kifejezés a londoni utcákon, a fiatal felnőttek körében elinduló új kulturális hullámot írta le. Az európai ellenkultúra egyik kulcsfogalmát a Vogue’s magazin főszerkesztője, Diana Vreeland alkotta meg. A youthquake a popkultúrába, a zenébe, és a divatvilágban is megváltoztatta az addig ismert kereteket. A baby boomer generácia földrengésszerűen megváltoztatta az addig ismert paradigmákat, inspirációkat nyújtva azóta is újabb és újabb nemzedékeknek.

Az idei brit választásokon az angol Munkáspárt nagy hajrájában kulcsszerepet játszottak a fiatalok. A brit lapok a Labour mellett működő aktivista hálózat a Momentum kapcsán sokszor emlegették a youthquake kifejezést. Egy olyan generációt tudott aktivizálni Jeremy Corbyn balos miniszterelnök-jelölt, amelyről a politikai elemzők már lemondtak azzal, hogy a fiatalokat úgysem érdekli a politika. Corbynnak a Glastonbury fesztiválon elmondott beszéde bizonyára nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kampányhajrában szoros lett a lefutottnak vélt választás a Labour és a Tory-k között.

 


A kifejezésnek a médiában történő használata is nagyban korrelál az angolszász országok választási kampányainak az intenzitásával. Júniusban Nagy-Britanniában elindult youthquake második hulláma az őszi új-zélandi választásokon növekedett igazán nagyra, ahol a politikai diskurzus középpontjába a fiatalok aktivizálódása került.   

kép: Oxford Dictionary

Az oxfordi intézmény több idén sokszor használt kifejezés közül választotta ki a youthquake-t. A végső listán nyolc másik szó is rajta volt még:

  • Antifa, ami a szélsőjobboldal elleni fellépőket takarja  
  • Broflake, aki csak a saját érdekivel törődik a közügyekben
  •  Gorpcore, a pufidzseki divatot takarja
  • Kompromat, az orosz terhelő dokumentumok újra megtalált szava
  • Milkshake Duck, a social media visszütése, a mémterjedés egyik fogalma, magyarul kb. az először jó ötletnek tűnt áll hozzá a legközelebb
  • Newsjacking az a fázis, amikor az információból hír lesz
  • Unicorn, a hipszervilág elcukisodását jelenti
  • White fragility azt a jelenséget írja le, amikor egy fehér ember kényelmetlenül érzi magát, amikor rasszizmussal találkozik

Olvass tovább!