Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyházi iskolák sokkal több közpénzt kapnak, mint az államiak

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Normakontroll blog hívta fel a figyelmet egy elég érdekes, új kormányhatározatra (ez 1945/2017 szám alatt jelent meg a legutóbbi Magyar Közlöny 33547. oldalán), amely összesen hatmilliárd forint támogatást oszt el három egyházi intézmény között, testedzéssel összefüggő fejlesztésekre. Ennek keretében például a zalaegerszegi katolikus Notre Dame Női Kanonok-és Tanítórend 2,54 milliárd forintból építhet torna- és vívócsarnokot. A 2016-os költségvetési évben hasonlóan óriási összeget, hárommilliárd forintot kapott hasonló célokra a Szentendrei Ferences Gimnázium.

Ezzel szemben igazán szembeszökő, hogy az állami közoktatás tornaterem-fejlesztési programjában éves szinten kicsit több, mint egyetlen egyházi tornateremnek megfelelő pénzen osztozik körülbelül tízezer iskola.

Az utóbbi program keretében 2016 folyamán 4,404 milliárdból 24 állami iskola kapott felújított tornatermeket, amelyekre már csak éppen az előző Orbán-kormány alatt megemelt testnevelési óraszám miatt is égető szükség volt.

A hivatalos helyről összeszedett adatok alapján könnyedén kiszámolható, hogy míg egy egyházi iskolának 2,5-3 milliárdba kerül egy tornaterem (esetleg vívócsarnokkal megtoldva), addig egy átlagos iskolának, amely nem kér tandíjat, és ahova még mindig a magyar gyermekek döntő része jár, 183,5 millió forint jut egy ugyanilyen fejlesztésre.

Nem tudjuk pontosan, mi jelenthet ekkora különbséget egy egyházi – tehát a többek között már más úton, államilag adjusztált, bevett vallások egyike által elvileg nem éppen állami pénzből fenntartott intézmény – és egy klasszikus állami iskola tornaterme között. Feltehető, hogy eszközkészletükben előbbiek sokkal többet kapnak, de a több mint tízszeres árkülönbséget ez is nehezen magyarázhatja.

Az viszont mindenképpen megjegyzendő, hogy az egyházi intézményekbe jellemzően azok a gyerekek járnak, akiknek szülei ezt megengedhetik maguknak, és a többieknek marad a KLIK rendszere által elvileg fenntartott, a gyakorlatban jobbára hanyagolt rendszer.

(Normakontroll Facebook)

Címlapkép: Fortepan