Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

LMP-Kutyapárt vita a Jobbik támogatásáról

Ez a cikk több mint 6 éves.

 

Az Állami Számvevőszék példátlanul nagy büntetést rótt ki a Jobbikra, a párt gazdálkodása kapcsán felmerült problémákra hivatkozva. A párt frakcióvezetője Volner János, azt is felvetette, hogy kérdéses a párt elindulása a választásokon. Az eset demokráciára gyakorolt hatásáról a Mérce is írt. A Jobbik egyéni adományokból szeretné a költségvetésében támadó hatszázmilliós lyukat betömni. Az első nap rögtön kilenc millió forint adomány érkezett a párt számlájára.

Az egyik híres adományozó, egy másik ellenzéki párt országgyűlési képviselője volt. Sallai Róbert Benedek, a Lehet Más a Politika elnökségének titkára ötezer forintot adományozott a rivális pártnak. A politikusi oldalon közzétett Facebook posztjában arra hivatkozott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, hogy nem szeretné, ha a pártja úgy nyerne a választásokon, hogy közben hallgatagon végignézi a demokrácia lábbal tiprását.

A nagy Jobbik adományozási hullámra reagálva a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke is írt a személyes Facebookján. A magyar politikai szféra legviccesebb pártelnöke ritkán oszt meg komoly politikai tartalmakat, de most tapintható volt a kiakadása a Jobbik plakát költései kapcsán. Igazságtalannak tartja a viccpárt vezetője, hogy az MKKP 40-szer annyiért vettei ki ugyanazokat a plakáthelyeket, amiket a Jobbik. Arra hivatkozik, hogy Simicska valójában abból a pénzből adott kedvezményt a Jobbiknak, amiket oligarcha korában az adófizetőktől szerzett.

Simicska Jobbik szimpátiája nem kérdéses. Feltehetőleg ugyanolyan kedvezménnyel adott ki plakáthelyeket a Jobbiknak, mint azt tette a Fidesz esetében a választási kampányok során. Az ÁSZ most mégis csak a Jobbikot vette elő. A magyar demokrácia szempontjából most fontos kérdés, hogy ki kell-e állni egy oligarcha által támogatott szélsőjobboldali párt mellett, ha antidemokratikus eszközökkel akarják ellehetetleníteni.