Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elérhette a csúcsát a Fidesz

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miközben Fidesz támogatottsága hónapról hónapra folyamatosan nő, az ellenzék önmaga saját árnyéka. Legalábbis ezt mutatják a Republikon Intézet közvélemény-kutatásának számai, amelyet a 24.hu publikált.

Habony Árpád legszebb álmait teljesítik be azok a számok, melyeket a Fidesz támogatottsága produkál az utóbbi hónapokban. Olyan mértékben nő a kormánypárt a biztos pártválasztók körében, hogy a kampány előtt komoly feladványt adott az ellenzékieknek. 2017. májusában volt relatív mélyponton a Fidesz, amikor 45 százalékon állt a pártválasztók körében. Ekkor az ellenzék még nem borravaló módjára volt lemaradva, hiszein a Jobbik és az MSZP is 19-19 százalékot tudhatott magáénak. Az előző havi 54 százalékos rekord magas támogatottságot is túlszárnyalta 3 százalékponttal novemberre a kormánypárt, így elérte az 57 százalékos csúcsot.

A két közepes ellenzéki párt csúszik lefelé a támogatottsági lejtőn a Republikon számai alapján. Az anyagi zűrök elé néző Jobbik két százalékpontot veszítve 13 százalékra zuhant vissza, a Republikon idén ilyen alacsony támogatottságot még nem mért nekik. A szocialisták hasonló szinten stagnálnak. Szeptemberben 11 százalékos támogatásuk októberre még 12 százalék lett, ám novemberre ismét  csak a magyar pártválasztók 11 százaléka adná a voksát a az egykor szebb napokat megért baloldali pártra. Az ellenzéki háziversenyben a kispártok sem tudtak előre lépni, a DK és az LMP a bejutási küszöb felett, a mikropártok bőven a küszöb alatt állnak nem sokkal a kampány beindulása előtt.


Az emberek 40 százaléka továbbra sem tud pártot választani. Ha a teljes népességre vetíttet számokat nézzük, akkor azon a bázison 34 százalékon áll a Fidesz, 8 százalékon a Jobbik és 7 százalékon az MSZP. A kisebb pártok ott is stagnálnak. Az LMP 4 százalékon, a DK-nak 3 százalékon, a Momentumnak pedig 2 százalékon áll a Republikon Intézet ezerfős mintán végzett reprezentatív kutatása alapján.


Az állandó téma a közvélemény-kutatóknál, hogy a felmérésekben jó pár százalékkal torzítanak a számok a Fidesz javára, és az eddigi eredmények is arra utalnak, hogy a   a Fideszt felülmérik valós támogatottságához képest. Ha ezt a tényezőt is belevesszük, akkor is fontos megnézni a 2014-es eredményeket, ahol a listás szavazatok 45 százalékát kapta a Fidesz-KDNP, és ez akkor kétharmados parlamenti többséget eredményezett.

(24.hu)