Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Engedetlenségért nem kellene harminc évet ülnünk” zárkában adott interjút a katalán exminiszter

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kirúgott katalán kormány négy tagját továbbra is zárdában tartják, míg a volt katalán elnök Belgiumba menekült.  December 4-én született mega spanyol legfelsőbb bíróság döntése, minek értelmében két vezető aktivistát és két politikust bezárva tartanak, hatan pedig 100 000 eurós óvadék ellenében szabadon távozhattak.

A BBC interjút készített Josep Rullal, a kormány egyik ex-miniszterével, akit jelenleg is bezárva tartanak. Rull arról beszélt, hogy 16-17 embert tartanak egy zárkában. Szerinte a döntés célja megfosztani őket a méltóságuktól, de ez nem sikerült, állította.

Rull szerint a volt katalán vezetők nem érzik magukat veszélyben a zárdában, viszont a túlzsúfoltságot és a tényt, hogy „közönséges bűnözőkkel” zárták össze őket a megszégyenítés eszközének látja.

Mikor a riporter arról kérdezte, mivel igazolják a krízis kirobbantását (hiszen a katalán függetlenség kinyilvánításával alkotmányos jogrendet sértettek, a krízis miatt pedig komoly gazdasági kihívások elé állították az országot), Rull azt válaszolta, hogy a skótokéhoz hasonló népszavazást akartak látni, ami „nem bűncselekmény Spanyolországban.”

„Nem vagyunk erőszakos mozgalom, ez a legnagyobb igazságtalanság, amivel szembe kell néznünk. Talán engedetlenek voltunk, de nem követtünk el bűncselekményt, amiért 30 évet kellene börtönben töltenünk”

– nyilatkozott Rull.

A BBC interjújának részletét itt lehet angolul megnézni: