Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Irtózatosan sok adót fizet be az Apple Írországnak

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tizenhárom milliárd eurót kell befizetnie az amerikai Apple-nek Írország államkasszájába adóként – adta hírül a Guardian. Az iPhone amerikai gyártójának azután kellett tartalékainak mintegy 6%-ától, azaz 13 milliárd eurótól, megválnia, miután ez év augusztusában az Európai Unió bankfelügyelete úgy döntött, illegális az az írországi szabályozás melynek következtében ennyi adót Tim Cookéknak nem kellett befizetnie.

A döntés most azután született, hogy az előző EU-s határozatot épp az az ír kormány támadta meg az Apple-el közösen szeptemberben, mivel ők egyáltalán nem kívánták begyűjteni ezt az összeget, és attól is féltek, hogy az Apple ezért otthagyja az országot. Az Európai Unió azonban most arra kötelezte őket, hogy közös fellebezésük strasbourgi bírósági elbírálásáig az Apple egy zárolt számlán mégis helyezze el ezt az összeget.

Most azonban ez nem tűnik valószínűnek, és techóriás tartalékához képest még mindig kicsiny összegről, hozzávetőleg 5,9%-ról van szó.

„Nemrég megállapodtunk az Apple-el escrow számlájuk működtetési és elvi szabályait illetően” – közölte Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter kedd reggel. „Az összeget minden valószínűség szerint a következő pénzügyi negyedév folyamán kezdik el számunkra folyósítani.” – tette hozzá a miniszter brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Michael D’arcy pénzügyi szolgáltatásokért és biztosításért felelős miniszter bejelenti az Európai Bankfelügyelettel kötött megállapodást dublini felsőházban (Seanad) 2017 november 29.-én / Kép: Twitter

Az Apple európai központja éppen azért került Írországba az 1980-as évek végén, mert ők az EU-n belül nagyon nagyvonalú, szinte semmiféle adóbefizetést nem igénylő konstrukciót ajánlottak, ebből pedig az Apple rengeteg extraprofitra tett szert. A konzervatív Fina Gael párt által vezetett kormány pedig az EU ezirányú döntései után is éppen ezért vonakodott befizetésre bírni kedvenc ügyfelét.

Az EU problémája a megegyezéssel az volt, hogy az Apple az írországi konstrukción keresztül minden más a működési területéhez tartozó EU-s tagállamból elhordta a profitot az ír számláján kereszült így a komplett Unión belül okozott komoly jövedelemkieséseket.

A köznyelvben csak „ír duplának” hívott konstrukció lényege hogy az ír állam kettős adóztatási rendszert alkalmaz az 1980-as évek végétől kezdve olyan multinacionális cégekkel, amelyeknek offshore számlái vannak. Két ír céget kell a kedvezményhez létrehozni, az egyiket egy offshore székhellyel a másikat írországival, az offshore cég birtokolja a cég USA-n kívüli licenszeit amelyekért az írországi második cég jogdíjakat fizet neki. A jogdíjak címén pedig szinte nullszaldósként hozható ki az adó az ír székhelyű cégen.

A most zárolásra kitűzött 13 milliárd euró egyébként Írország teljes egészségügyi rendszerét tudná finanszírozni egy teljes évig.

(Guardian/Quartz)