Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2019-től Ausztriában is házasodhatnak azonos nemű párok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az osztrák alkotmánybíróság diszkriminatívnak minősítette az azonos neműek házasságkötésének tilalmát, így legkésőbb 2019-től a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett már törvényes házasságra is léphetnek az azonos nemű párok.

(Fotó: Flickr)

Az azonos nemű párok jelenleg 22 országban köthetnek házasságot, további háromban pedig nem házasodhatnak, viszont teljes értékűnek ismerik el a külföldön kötött házasságokat.

November közepén egy, formailag a „nemzeti konzultációval” rokon felmérésen kiderült, az ausztrálok nagy többsége is támogatja az azonos neműek házasságáról szóló törvénymódosítás lehetőségét. Ausztráliában akár már idén decemberben legalizálhatják az azonos neműek egybekelését.

Hazánkban jelenleg csak bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek azonos nemű párok. Ez leginkább abban különbözik a házasságtól, hogy a bejegyzett élettársak nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak közösen örökbe és nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben.

Ha a pár valamelyik (vagy mindkét) tagjának van gyereke, az élettárs a gyermek mostohaszülőjének minősül, így a friss házasok kedvezményén túl már jogosultak a családokat illető támogatásokra is,

ennek ellenére a kormány családpolitikai honlapján, a csalad.hu-n nincsenek feltüntetve kedvezményekre jogosultként ezek a családok, a családszervezetek listáján pedig nem szerepel a magyarországi LMBTQ szülők és gyermekeik alkotta családok támogatásával foglalkozó Szivárványcsaládokért Alapítvány.

Ez szexuális irányultságon alapuló jogellenes hátrányos megkülönböztetés. Az LMBT Szövetség még 2015 decemberében fel is kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) és a honlapot fenntartó Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetet, hogy felhívja a figyelmet, a jogszabályok ellenére, kihagyják a hivatalos felsorolásból a szivárványcsaládokat.

A megkeresésre 2016 júliusában, azaz 7 hónappal később válaszolt a portál szerkesztősége, amiből az derül ki, csupán opcionálisnak tartják, hogy a felsorolásban feltüntessék a szóban forgó családokat. Az LMBTQI közösség jogi támogatásával foglalkozó Háttér Társaság és a Szivárványcsaládokért Alapítvány nem hagyta annyiban az ügyet, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult segítségért.

Az EBH azt hangsúlyozta határozatában, hogy hiába folyik önkéntes alapon a csalad.hu honlap működtetése, az egyenlő bánásmód követelményének akkor is eleget kell tenni, főleg mivel a honlap tartalmára befolyással bíró állami szervről van szó. Végül ki lett mondva, hogy az EMMI valóban jogsértést követett el, amikor a tájékoztatásra szolgáló honlapon hátrányosan különböztette meg az azonos nemű párokat és a Szivárványcsaládokért Alapítványt.

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pároknak és családjuknak tehát egész sok jogot biztosít a magyar jogrendszer, csak erről éppen az érintetteket felejtik el tájékoztatni,

így csak töredékük él a törvény adta lehetőségekkel. A jogok ugyan megvannak, az EMMI mégis próbál úgy tenni, mintha nem léteznének azonos nemű párok és gyermekeikkel alkotott családok.