Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már korábban is vádolták a Fideszt szavazók áttelepítésével

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hétvégén a Hír TV Célpont című műsora és a Magyar Nemzet derítette fel, hogy a Szabolcs megyei, ukrán határ közelében lévő falvakban megnőtt a lakosság létszáma. Számos ukrán, többségükben magyarul se beszélő állampolgár települt át, akik valójában nem élnek Magyarországon, ellenben nyugdíjat kapnak, és a helyiek szerint szavaznak az önkormányzati és az országgyűlés választásokon.

Ezek a történetek nem csupán pénzügyi visszaélések gyanúját vetik fel, hanem a választási csalást is. És utóbbi, szavazók áttelepítésével való machináció nem először merül fel a Fidesz kapcsán.

Gyanús voksturizmus 2014-ben

2014. április 4-én (két nappal a választások előtt) fordult a sajtóhoz Karácsony Gergely és Bárándy Gergely, hogy jelezzék, szerintük 12 olyan körzetben, ahol kétesélyes volt, hogy a Fidesz vagy az akkor Összefogás nyer-e, az utolsó hónapban gyanúsan sok új szavazó jelent meg. Míg ebben az időszakban országosan 40 ezerrel csökkent a szavazók száma (például elhalálozás miatt), addig ebben a 12 körzetben ezres nagyságrenddel nőtt.

Akkor Bárándyék például Zuglót hozták fel példának, ahol kb 700 fővel nőtt a választásra jogosultak száma két hónap alatt, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén nagyjából ugyanennyivel csökkent. A szabolcsi város polgármestere, Lipők Sándor pedig a zuglói jelölt, Papcsák Ferenc kampányfőnöke volt.

Végül nem csupán elutasították Karácsonyék panaszait, hanem a Nemzeti Választási Bizottság el is tiltotta az ellenzéki politikusokat attól, hogy bizonyíték hiányában ezekről az ügyekről beszéljenek.

Bajai vokshalászok

2013-ban gyilkos küzdelem dúlt az utolsó, a 2014-es választást megelőző bajai időközi választáson. Mint emlékezhetünk, végül az egyik körzetben meg is kellett ismételni a választást, volt autós üldözés, tűzifavasárlás, sőt, végül egy felvétel is kikerült a választási csalásokról, amiről később kiderült, hogy nem volt valódi, és a HVG főszerkesztőjének távoznia is kellett ezért pozíciójából.

Később 2015-ben nézte meg az Együtt, hogyan alakult Baja népességszáma. Míg 2013 előtt minden évben pár száz fővel csökkent a település létszáma, addig 2013 végén 1400 fővel nőtt. Majd ez az 1400 fős népességgyarapodás 2015 elejére el is tűnt a városból.

Kocsis Máté apja és a házbéliek

2010 nyarán Abaújlak községben 81 fő választásra jogosultat regisztráltak, a választás napján ez már 121 fő volt.

A hirtelen lakosságnövekedés kapcsán jegyzői vizsgálat is indult, amelyben megállapították, hogy Kocsis Máté apja, Kocsis Sándor a település addigi alpolgármesterének házában is 5 főt jelentettek be a 2010-es önkormányzati választások előtt. Az ingatlant Kocsis Máté vette 20 éve, majd öt éve testvérének ajándékozta, ekkor szerzett édesapjuk haszonélvezeti jogot. A 2010-es önkormányzati választáson a korábbi polgármester, Pollák István Zoltán újrázhatott végül, akinek házában szintén 3 embert jelentetek be a kritikus időszakban – írta az Átlátszó.

Szanyi kapitány és az ellen-voksturizmus

A 2010-es országgyűlési választás nem volt túl izgalmas. Kivéve egy körzetet, az Angyalföldit, ahol az első fordulóban nyerő Szanyi Tibor tudott végül egyedüliként nem fideszes képviselőjelöltként nyerni a második fordulóban.

Szanyiék a két forduló közötti kampányban álltak ki azzal, hogy a Fidesz szavazókat telepített át a választókerületükbe, hogy ezzel próbálják elhódítani a 13. kerület kevésbé MSZP-s körzetét.

A kellemetlenség akkor történt, amikor kiszivárgott egy hangfelvétel amiben az MSZP jelenlegi EP képviselője azt mondta, át kell jelentkezni a XIII. kerületbe:

Mindenkit, akit csak ismerünk nem csak szavazásra kell buzdítanunk … hanem azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is, hogyha teheti kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP szavazóról beszélünk.”

Végül nem tudhattuk meg, ki csinálta valóban és jobban a voksturizmust, de a választást Szanyi nyerte.

A voksturizmus, vagyis a szavazók áttelepítése tehát nagyon úgy tűnik, létező rendszer. Országon belül eddig is volt erre példa. Ha most a Magyar Nemzet cikke igaznak bizonyulna, az azért lenne kirívó, mert más országok magyarul nem beszélő lakosai szavazhatnának Magyarországon.

(Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor)