Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Életveszélyes dolog a környezetvédelem

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Guardian és a Global Witness kooperációjában számba vették azokat az aktivistákat, akiket megöltek idén környezetvédő munkájuk miatt. Főként a Afrikában, Dél-Ázsiában és Dél-Amerikában vannak kitéve a veszélynek azok, akik a környezetért harcolnak. A számok alapján annak van valószínűsége, hogy  ezen a héten is négy aktivistát gyilkolnak meg.  

2015 és 2017 között a környezet védelme miatt meghalt emberek a világon. Forrás: Guardian

Legutóbb például Manzoor felügyelőt a pakisztáni erdőőrt lőtték le, miután a Punjabban orvvadászokra bukkant. Szeptember közepén Fülöp-szigeten Ruben Argaza falusi vezető és a környezetvédelmi hatóság vezetője akkor vesztette az életét, amikor illegális favágókat akart letartóztatni. Szeptember elsején hat perui gazdálkodót lőttek le, amikor a pálmaolaj kereskedelem ellen emelték fel a szavukat, és tömegverekedésbe torkollott a tüntetés. Wayne Lottert, a híres elefántvédő és orvvadász ellenes civil szervezet vezetőjét, Tanzániában lőtték le augusztusban. Júliusban Kongóban öt vadőrt lőttek le rejtőzködő orvvadászok.

Mi vezet ehhez a tömeges erőszakhoz? Az ipari érdek és a helyiek érdekének az ütközése.  Melyik iparággal kerülnek leggyakrabban konfliktusba a környezetvédők? Az idei halálos áldozatok közül a legtöbben, harminchárman a bányászati cégekkel kerültek konfliktusba. Az agrobusiness cégei és a favágások elleni tiltakozásban 23-23-an veszítették életüket idén. Az orvvadászok elleni küzdelem 18 halálos áldozattal járt. A víz védelme, és a vízerőművek elleni tüntetések nyolc ember életébe kerültek 2017-ben. A legtöbb áldozat a területét védő bennszülöttekből és a természetet védő vadőrök körül kerül ki.

(Guardian)