Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsonyi vásár épült volna a román tüntetések helyszínén, de elfoglalták a tüntetők

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több mint száz ellenzéki tüntető foglalta el szombaton a román kormány székháza előtti teret, hogy ne lehessen karácsonyi vásárt nyitni Bukarest főpolgármesteri hivatala előtt. Idén ezen a téren a többszázezer főt megmozgató tüntetéseket tartottak, ahol a kormány lemondását és a korrupció megfékezését követelték.

Szombaton a tüntetők elkezdték szétszerelni a térre tervezett betlehemes fesztivál félig már felállított színpadát. Az akciót a rendőrség nem akadályozta meg, csupán a helyszínt biztosították, illetve kisebb dulakodás után kiemeltek a tömegből három, szerintük erőszakosan viselkedő tüntetőt. Este már a lebontott vásár helyén a főpolgármester leváltását célzó népszavazáshoz kezdtek aláírásokat gyűjteni.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere bejelentette, hogy feljelentést tesz a városháza javainak megrongálása miatt, a karácsonyi vásárt pedig más helyszínen újra felállítják majd.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere. Kép: Wikimedia

Firea, aki az elemzők szerint az új baloldali államfőjelölt is lehet a közeljövőben, elmarasztalta a csendőrséget, amiért nem akadályozták meg a térfoglalást. Bírálatát a csendőrségi szóvivő elutasította, szerinte nem késlekedtek a közbelépéssel, és szabályszerűen jártak el.

Firea szerint veszélyes precedenst teremtettek a tüntetők, és kritizálta az állami intézmények vezetőit is, amiért nem emeltek szót ellene. Ezt Mihai Tudose kormányfő kikérte magának, Firea korrektségét és kollegialitását is kétségbe vonta, amiért az nyilvánosan bírálta őt a karácsonyi vásáros kezdeményezésért. A miniszterelnök korábban azt mondta: szerinte értelmetlen vásárt szervezni olyan helyre, amit az autóforgalom leállítása nélkül nem lehet nem lehet gyalog megközelíteni.

(MTI)