Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Simicska: Nem tart semmi örökké, a hatalom se

Ez a cikk több mint 6 éves.

Simicska Lajos több mint húsz perces interjút adott az RTL Klubnak, amiben Orbán Viktor miniszterelnökkel való konfliktusáról, a Soros-kampányról, a Fidesz terveiről, jövőjéről, a Jobbikról és a választásokról beszélt.

Orbán despotikus diktatúrát épít

Simicska szavaiból az rajzolódott ki, hogy a hosszú éveken át a Fidesz anyagi hátterét jelentő oligarcha a Roszatom és az RTL Klub megvásárlásának terve miatt veszett össze Orbán Viktorral, és szerinte a miniszterelnök elárulta a rendszerváltás utáni közös álmukat a demokráciáról.

Ezeket a demokratikus célokat Simicska állítása szerint máig tartja, míg szerinte Orbán a választások után egy hároméves tervet vázolt fel a média és a közintézmények „bedarálására”, és egy „despotikus diktatúra” kiépítésére, aminek „semmi köze ahhoz”, amit eredetileg kitűztek.

Simicska Lajos a határban

Simicska Lajos egyébként újabb Soros-plakátot rongált meg „Orbán egy geci” felirattal, az interjú alapján pénteken „reggel hazafelé festette”, mert minden utcasarkon a kampányt látja, és bosszantja az álságossága.

A Soros-tervben szerinte Orbán személyesen nem hisz, „ez egy technika, egy eszköz az emberek manipulációjára”.

Simicska elmondása szerint a három évvel ezelőtti szakítása Orbánnal és a G-nap is ideológiai alapú konfliktus. Megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint az RTL Klub megvásárlása és a Roszatom volt számára az utolsó csepp a pohárban:

„Nekem ez volt az a pont, hogy azt mondtam, na állj, Lajos! Amikor szembe kell nézni azzal, hogy mit is csinálsz te? Én soha nem veszek részt hazaárulásban. (…) Ott, amikor kijött a száján a Roszatom, én ránéztem, és ő rájött, hogy hibázott. Hogy ezt a mondatot nekem nem mondhatta volna el. Akkor egy darabig néztük egymást, azt mondtam, hogy végiggondolom az egészet, és üljünk le egy hét múlva. Leültünk egy hét múlva, de mondtam, hogy a véleményem nem változott, ebben én nem tudok részt venni. (…) És akkor itt closing. Ez így zajlott, szó szerint. A closingot is mondtam, ha jól emlékszem, így angolul.”

A maffiaállamban volt szerepem

A Fidesz felfuttatását „szövetkezésként” fogalmazta meg, szerinte rendszerváltásra, demokratikus világra szövetkeztek. Simicska arra a kérdésre, hogy a mostani helyzetben érez-e személyes felelősséget, azt válaszolta:

„Természetesen igen. (…) Abban, hogy az ország ide jutott, és egy maffiaállam épült ki, abban nekem volt szerepem. Ettől a felelősségtől nem szaladok el.”

A felelőssége szerinte abban volt, hogy részt vett a Fidesz rendszerében, támogatta, segítette, és nem ismerte fel időben, ami történik. De „a sírdogálás most nem segít”.

Öngyilkosnak tart engemet?

Az interjúban burkolt fenyegetések ugyan megjelentek („nem tart semmi örökké, a hatalom se”), és Orbánt több ízben is hazaárulással vádolta, de Simicska összességében tagadta, hogy volna bármilyen „atombombája”, csodafegyvere Orbán Viktor ellen. Nem derült ki, hogy ezt őszintén állítja-e, azt sejttette, hogy ha nyilvánosságra hozna a miniszterelnök számára terhelő adatokat, az felérne az öngyilkossággal.

Szerinte „mindenkinek az a jobb”, ha a Fidesz-kormánynak ’18-ban választásokkal lesz vége, minél később lesz vége, annál csúnyább lesz. A kormányváltásra Simicska az saját médiaportfóliójában immár burkolatlanul támogatott Jobbikot tartja esélyesnek, akik szerinte „az egy erő, amit nem vettek meg, még autonóm”. Tagadta, hogy pénzzel támogatná a pártot („pénzük nekik van”), de üzleti alapon hirdeti őket továbbra is, most már csak azért is.

Mészáros Lőrinc neve is előkerült, akiről Simicska perekre hivatkozva nem akart beszélni, végül nímandnak és tehetségtelen senkinek nevezte.

A beszélgetést itt lehet teljes terjedelmében meghallgatni: