Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szinte lehetetlen mellrákszűrést végeztetni Budapesten

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több fővárosi kórházban is meghibásodott a mammográfiás gép, így szinte lehetetlen mostanában mellrákszűrést végeztetni. Az RTL Klub beszámolója szerint a Honvéd kórházban még nyár végén romlott el a gép, november végére ígérték a javítását, de ez a határidő időközben januárra csúszott át.

A Honvédből a szűrésre érkezőket a Margit kórházba irányítják, ahol valóban működik a gép, de a túlterheltség miatt időpontot itt is csak januárra lehet kapni, tehát több mint egy hónapos várakozással kell számolni. Az RTL Klub rejtett kamerás felvételén az intézmény egyik alkalmazottja elmondta:

„Két kórházban elromlott a gép, van, hogy a mienk is hibás, további három kórház nem fogad betegeket”

A tévéstáb a János kórházban is próbálkozott, itt azonban még hosszabb várakozásra kell számítani, időpontot már csak februárra lehet foglalni.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ az ígérte, az elromlott gépek helyett újat kapnak az érintett intézmények, ám biztos határidőt ők sem említettek.

A Margit kórház már idézett munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy minden fővárosi kórházban hasonlóan rossz a helyzet:

„nem gondolom, hogy bárhol hamarabb fognak sorra kerülni, maximum egy magánklinikán, ahol kifizetik a vizsgálatot.”

Magyarországon a mellrák a tüdő- és vastagbélrák után a harmadik legtöbb halált okozó daganatos betegség, évente 2500-3000 ember veszti életét miatta. A megelőzés legfontosabb formája a szűrés, hiszen egy időben diagnosztizált daganat esetében 90 százalékos a gyógyulás esélye. Egy komplex emlővizsgálat azonban 17-20 ezer forint körül mozog egy magánklinikán – ezért lenne kiemelkedően fontos, hogy az állami intézményrendszer, amelyben a szűrés ingyenesen elvégezhető, jól működjön.