Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újraindult a lúgos orvos ügyének tárgyalása másodfokon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tegnap indult újra a lúgos orvos néven elhíresült Bene Krisztián másodfokú pere a Fővárosi Ítélőtáblán. A pernek ez a szakasza ugyanezen a helyszínen már majdnem egy évvel ezelőtt vette kezdetét.

A brutális történetet már korábban megismerhettük: 2013. március 12-én történt, hogy volt élettársának nemi szervére lúgot öntött az Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója.

Vagyis több mint négy éve húzódik a dolog, ami kiválóan mutatja a mai magyar igazságszolgáltatás működését, és azt, hogy az állam mennyire veszi komolyan a nők elleni erőszakot. Eleve szörnyű a bántalmazottnak újból szembesülnie a megtörtént eseményekkel, ráadásul az intézményrendszeren keresztül, de ahhoz ritkán van ereje valakinek, hogy ennyi időn keresztül kitartson az ügye mellett.

Ebben az esetben pedig feltűnően lassan halad az ügy: elsőfokon a bíróság csak négy évre ítélte el az orvost, másodfokon már kilencre, és a praxisától is eltiltották. Ezt az ítéletet azonban a Kúria júniusban hatályon kívül helyezte azzal az indokkal, hogy nem lett kellőképpen bizonyítva a vádlott bűnössége, emiatt indult most újra az ügy tárgyalása.

Ezúttal, a megismételt másodfokú eljárás első napján Bene Krisztiánt, két tanút (köztük az áldozat egyik szomszédját), végül pedig magát Renner Erikát hallgatták meg. Most is ugyanaz az ügyész képviselte a vádat, a sértett panaszát elutasítva. December 5-én fog folytatódni a tárgyalás a táblabíróságon.

Holnap, november 25-én – a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján – lesz a Néma tanúk felvonulás a NANE (Nők a nőkért együtt az erőszak ellen egyesület) szervezésében. A menettel veszi kezdetét a 16 akciónap, amelynek célja a nőkkel és gyermekekkel szemben elkövetett erőszakra való figyelemfelhívás.