Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Balog Zoltán és az Eurostat mást állít a magyarországi gyermekszegénységről

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma tartották az Országgyűlés Népjóléti bizottságának éves meghallgatását, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kijelentette, hogy lényegesen javultak a gyermekes családok életkörülményei az elmúlt évben. Balog szerint a változás mértékét jelzi, hogy ma másfélszer annyit ér egy átlagos, kétszülős, gyermekes család nettó átlagkeresete, mint 2010-ben. És akkor most már mindjárt örülnünk is kéne?

Kép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Nem biztos… Ugyanis Balog állításainak meglehetősen ellentmondó adatokat hozott nyilvánosságra az Eurostat legfrissebb, gyermekszegénységről szóló statisztikája tegnap. Eszerint Magyarországon több mint félmillió, tehát minden harmadik gyerek szegénységben él, vagy annak veszélye fenyegeti. Az adatok a 2016-os évre vonatkoznak, épp úgy, mint Balog miniszter úr beszámolója is. Ezek szerint a 27 tagállam közül a 4. legrosszabb helyen állunk, ám eléggé úgy tűnik, ezek az információk nem jutottak el az EMMI-hez.

A kormány költségvetésében az uniós fejlesztési források elköltésénél nem prioritás a szegénység csökkentése vagy megelőzése, erre Balog beszámolója után kapásból három, a családpolitikát prioritásként kezelő párt is rámutatott. Az Együtt és a Párbeszéd például jelezte, hogy a kormányváltás utáni legsürgősebb intézkedésük a családi pótlék, a gyes és egyéb fontos szociális ellátások az inflációtól 10 évvel elmaradt emelése lenne, a lakhatási támogatásokat pedig a közösségi lakásszektor fejlesztésére és adósságspirálba kerülő családok megsegítésére fordítanák.

Az LMP pedig a dolgozói szegénységet tartja az ország egyik legnagyobb problémájának, ami egyértelműen összefügg a gyermekszegénységgel is. Az egykulcsos Szja és az egyéb dolgozói adócsökkentések mellett nagy mértékben hozzájárulnának a gyermeknevelési költségekhez és a felsőoktatási tanulmányokhoz is. És ez eddig csak három párt, amelyek reagáltak Balog szavaira…

A miniszter egyébként azt is elárulta, hogy 2018 a családok éve lesz. A Fidesz egy ideje már próbálja meghozni a fiatalok kedvét a családalapításhoz, ám a beharangozott kedvezmények ellenére a tavalyi sem éppen a családok éve volt, ugyanis pont azok nem juthatnak kedvezményekhez (például az egyedülálló vagy munkanélküli szülők), akiknek igazán szükségük lenne rá. A KSH legfrissebb adataiból pedig az is kiderül, hogy a „családbarát” politika nem igazán hozta meg a hozzá fűzött reményeket, amióta a hivatal méri, sosem volt még ilyen kevés gyerek Magyarországon. Hogy mi fog változni 2018-ban azok alapján, amit a Fidesz családbarát politikájából eddig láttunk? Jó kérdés.