Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden LMBTQ-eseményt betiltottak Ankarában

Ez a cikk több mint 6 éves.

A török főváros kormányzója vasárnap bejelentette, a lakók érzékenységének és a közrend védelmében betiltanak minden melegjogi és LMBTQ ügyekkel kapcsolatos fesztivált, filmvetítést, vagy más rendezvényt.

A bejelentés egy héttel azután érkezett, hogy Ankrara betiltotta egy német nyelvű LMBTQ filmfesztivál megrendezését.

„November 18-tól további értesítésig minden filmes és színházi eseményt, vetítést, beszélgetést, előadást, kiállítást, stb. betiltunk,” írta a városvezetés a honlapjukon. Ezek az események szerintük „provokálóan hatnak a társadalom bizonyos rétegeire”, és „terroristák” célpontjává válhatnak.

A homoszexualitás nem számít bűnnek Törökországban, de a homofóbia általánosnak mondható. A török Pride menetek évekig konfliktusosan zajlottak, három éve biztonsági előírásokra hivatkozva nem engedik a megrendezését, annak ellenére, hogy 2003-ban Törökország volt az első muszlim többségű lakossággal rendelkező ország, ahol engedélyezték a melegfelvonulást. A homofóbia Erdogan konzervatív elnöksége óta egyre egyértelműbb, török melegjogi aktivisták diszkriminációról, zaklatásról és szexuális erőszakoról számoltak be.

A múlt héten, a német nyelvű filmfesztivál kapcsán is biztonsági kockázatra hivatkoztak: Mehmet Kılıclar, Ankara város kormányzója szerint nemcsak a török embereket provokálhatják az ilyen események, hanem olyan „terrorista szervezeteket, amik a másohgy gondolkodó embereket vagy csoportokat célozzák meg”.

(BBC)