Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bezáratja az USA a legfontosabb palesztin szervezet irodáját

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Egyesült Államok belügyi tárcája bezáratná a legnagyobb palesztin ernyőszervezet, a Palestine Liberation Organization (PLO) washingtoni irodáját. A döntés 90 napon belül megtámadható, ha Donald Trump elnök „úgy látja, a palesztinok közvetlen tárgyalásokba kezdtek Izraellel”.

Egy törvény alapján ugyani a PLO irodájának működése illegálissá vált, mikor a palesztin elnök, Mahmúd Abbász az ENSZ közgyűlésén felszólította a Nemzetközi Bűntetőbíróságot, hogy indítson nyomozást és ítélje el az izraeli tisztviselőket, „akik betelepedési ügyekben és a palesztin nép elleni erőszakban” bűnösek szerinte. A törvény alapján mivel nyíltan megvádolta Izaelt a bíróság előtt, ezért a PLO washingtoni irodája nem működhet tovább, hacsak nem javul a két ország diplomáciai viszonya.

Palesztina közölte, elvágja a diplomáciai szálakat az USÁval, ha nem vonják vissza ezt a fenyegetést. Az 1994-ben nyitott PLO iroda igazgatója, Saeb Erekat Twitteren „elfogadhatatlannak” nevezte a döntést.

Ez az ügy az USA törvényeire van bízva, nyilatkozott Benjámín Netanjáhú izaeli miniszterelnök szombaton. Izrael tiszteletben tartja a döntést, és a jövőben is együtt kíván működni az Egyesült Államokkal.

Az amerikai belügyi tárca egyik célkitűzése, hogy fellendítse az Izrael és Palesztina közti béketárgyalásokat, ennek felelőse Jared Kushner, Trump veje és főtanácsadója.

(BBC, Reuters)