Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elszámoltatást ígért Gyurcsány Ferenc!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Salgótarjánban tartott programbemutatót a Demokratikus Koalíció, a délután fő attrakciója a pártelnök Gyurcsány Ferenc beszéde volt. A volt miniszterelnök arról beszélt, össze kell hozni végre Magyarországot, „magunkért, Európáért, a köztársaságért”. A zsúfolásig megtelt József Attila Művelődési- és Konferenciaközpont színháztermében elszámoltatást, szabad közoktatást, a társadalombiztosítás helyreállítását és nyugdíjkorrekciót ígért Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, korábbi miniszterelnök beszédet mond a pártja országos választási programbemutató salgótarjáni rendezvényén 2017. november 18-án.

  • A DK helyreállítaná a társadalombiztosítást, felszámolná az egészségügyben uralkodó feudális viszonyokat, „hogy ne akkor kapjál többet, ha több a kapcsolatod, ha tudod a főigazgató úr telefonszámát”.
  • A Gyurcsány-kormány által bevezetett nyugdíjkorrekciót újra kell kezdeni a DK szerint. Bevezetnék a nyugdíjplafont, megszüntetnék „azt a gyakorlatot, amelyet szavazatvásárlási szándékkal tart fenn a Fidesz, hogy külföldön élő állampolgárok Magyarországra bejelentkezve magyar nyugdíjat kapnak”. Felülvizsgálnák a rokkant nyugdíjakat. Megteremtenék az otthonápolást a legkiszolgáltatottabb idősek gondozására.
  • A volt miniszterelnök beszélt arról, hogy a bűn a rendszer építőeleme lett, „bűntől működik a nemzeti összezárás rendszere”. A DK szerint ezért függetlenné kell tenni az ügyészséget, a bíróságot, vissza kell venni a maffiaállam vezetőitől és kiszolgálóitól az ellopott közvagyont, fel kell mondani az oligarchákkal kötött földbérleti szerződéseket, és a visszavett közvagyonból  kárpótolni kell az Orbán-kormány által meghurcolt sok-sok ezer embert. Gyurcsány szerint nem maradhat sem büntetés, sem kárpótlás nélkül mindaz, amit az elmúlt hét évben elkövettek.
  • A DK olyan iskolát akar, amelyben van elég figyelem, sokszínűség, szabadság. Csökkentenék a jobban megfizetett pedagógusok terheit, és megszüntetnék a KLIK-et, hogy a városok, a községek döntsék el, nekik milyen szellemiségű iskola kell. Visszaállítanák az iskolakötelezettség 18 éves korhatárát is. Eltörölnék a kötelező hit- és erkölcstant, növelnék a felvételi keretszámokat az egyetemeken, méltányos tandíjat, és a jól teljesítőknek jó ösztöndíjrendszert vezetnének be.

A teljes beszéd itt nézhető meg:

Gyurcsány Ferenc azt is mondta, „kicsit osztrák világot” szeretne, nyugalommal, éttermek teraszán üldögéléssel, reménnyel, hogy a gyerek tanulni tud, hogy a nagyit rendesen meg fogják gyógyítani.

Forrás: MTI/Index