Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány 2018-tól kifizeti a nyelvvizsgádat!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin pénteken bejelentette, hogy 2018 januárjától nemcsak az első sikeres nyelvvizsga díját téríti vissza a kormány minden 35 év alatti fiatalnak- ahogyan már korábban belengették-, hanem a másodikat is. Ezzel a kormány arra szeretné ösztönözni a fiatalokat, hogy tanuljanak több idegennyelvet.

Rá is fér az ösztönzés a magyarokra ezen a téren az Oktatási Hivatal 2016-os kutatásának eredményei alapján. Az OH mérése szerint a tantervileg elvárt tudásszintet németből vagy angolból a hatodik osztályosoknak csupán a 70-80%-a érte el, míg a nyolcadik osztályosoknak csak 45-55%-a. Sajnos nem csak hazai viszonylatban állunk rosszul nyelvtudásban, az Eurostat adatai szerint az uniós rangsorban is az utolsók között vagyunk, a 25-64 éveseknek mindössze 37%-a tud a magyaron kívül más nyelven megszólalni.

Nemcsak a nyelvtudás hiánya miatt örömteli Novák bejelentése, hanem a nyelvvizsgák magas ára miatt is. Az egyik legnépszerűbb angol és német nyelvvizsgáért, a Euroexamért alapfokon 18 ezer forintot kell egy komplex vizsgáért (tehát szóbeli és írásbeli vizsgáért együtt) fizetni, felsőfokon pedig 23 ezret. De például a Rigó utcai felsőfokú nyelvvizsga már 31 ezer forintba kerül. Ezeket mind fedezné az Emmi támogatása, ami legfeljebb 34 500 forintig terjedő költséget térít vissza.

Mivel egy BA-s diploma megszerzéséhez kötelező legalább egy nyelvvizsga letétele, és bizonyos mesterszakok elvégzéséhez akár két nyelvvizsgát is kérhetnek, az anyagiak átvállalása sokak számára valószínűleg nagy könnyebbséget jelent majd a lediplomázásnál.