Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jávor Benedek és az Átlátszó feltárná az azeri pénzmosodát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Összehangolt akció keretében lépne fel a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek és az Átlátszó oknyomozó portál, hogy fényt derítsenek az azeri pénzmosoda kiterjedésére és működésére.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ilham Aliyevet, Azerbajdzsán köztársasági elnökét Budapesten, a parlament előtt 2014. november 11-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Átlátszó itthon kezdeményezne vizsgálatot, feljelentést tettek Polt Péter legfőbb ügyésznél pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint hivatali vesztegetés ügyében. Jávor pedig négy képviselőtársával együtt a bejelentéssel és kérdésekkel fordult az Európai Bankhatósághoz, a pénzmosási ügy összeurópai kivizsgálását kezdeményezve.

Az azeri pénzmosodáról pár hónapja robbant botrány európai szinten, és Magyarország súlyos érintettségéről is hallhattunk.

A hírek szerint 2012 és 2014 között Azerbajdzsán kormányzati és gazdasági elitje titkos bankszámlák és offshore hátterű cégek által európai politikusokat fizetett le, vásárolt nekik luxuscikkeket, vagy bonyolított egyéb tranzakciókat velük.

Budapestre, egy befolyásos azeri politikus fián keresztül épp abban az időszakban futott be kilencmillió dollár, amikor a magyar kormány – azóta is vitatott körülmények között – kiadta a „baltás gyilkos”, akit aztán az azeriek nem gyilkosként, hanem nemzeti hősként fogadtak otthon.

A botrányban az európai bankrendszer is érintetett, hiszen a gyanús pénzmozgások rajtuk keresztül zajlottak, ám a pénzintézetek – mindenekelőtt egy dán bank – szemet hunytak a tranzakciók fölött.

A sajtónak összesen 2,9 milliárd dollár mozgásáról tud, ezt az összeget használhatta az azeri rezsim például arra, hogy olasz, német, szlovén és bolgár politikusok hallgatását vásárolja meg, abban az időszakban, amikor otthon ellenzékiek, civil aktivisták és újságírók bebörtönzésén ügyködött.

A Mércéhez eljuttatott közleményében Jávor Benedek az írja:

„Nem engedhetjük meg a rendszerszintű korrupciót az EU-n belül sem, de azt meg pláne nem, hogy ázsiai diktatúrák vesztegetéssel ássák alá az EU és a tagállamok még meglévő demokratikus működését.”

(Mérce/ Átlátszó)