Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szegedi Fidesz saját menekültellenes kampánnyal üti Botkát

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Akarja-e ön, hogy Botka László segítségével közvetlen környezetébe migránsokat telepítsenek?” – ezzel a kérdéssel indítanak „konzultáció” a kormánypártok szegedi szervezetei. A Fidesz-KDNP helyi képviselői csütörtökön jelentették be, a pártirodában és utcai standokon lehet majd aláírni azt a kérdőívet, amellyel a Fidesz az illegális migrációról „kéri ki az emberek véleményét”.

Nógrádi Tibor (Fidesz) úgy fogalmazott, Magyarországon két politikus Gyurcsány Ferenc és Botka László támogatta az illegális migrációt és a kötelező betelepítési kvótát. Az utóbbi időben ráadásul felerősödtek azok a hangok, hogy a kötelező betelepítés esetén Szeged lenne a „célváros”.

Úgy tűnik, a másfél évtizede hitelességi és népszerűségi válságban szenvedő Fidesz az országosan bevált receptet, a menekültekkel való riogatást hozza le helyi szintre, hogy Botka Lászlót támadja.

A szegedi polgármester közleményben reagált a bejelentésre. Leszögezte:

„Magyarországon csak a kormány tud menekülteket, migránsokat fogadni, városok nem. Menekültstátuszt ugyanis a magyar állam tud adni, és menekülteket fogadni is. A Fidesz húszezer ellenőrizetlen gazdasági migránsnak adott már el letelepedési kötvényt, és a menekültként a határra érkezőknek is csak a magyar állam, a kormány tudja engedélyezni a letelepedést. Vagyis Szegedre csak a kormány tud menekülteket küldeni.”

Botka arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarország és Szeged számára ma a kivándorlás sokkal nagyobb problémát jelent, mint a Fidesz által hangsúlyozott bevándorlás.

A ma bejelentett hadjárat időzítése több szempontból is érdekes.

Egyrészt az aláírásgyűjtés egyidőben zajlik a jövő évi parlamenti választási kampány felvezető szakaszával, a szegedi fideszesek így próbálhatnak fogást találni a helyi MSZP-n. Kósa Lajos nemrégiben járt a városban és elmondta, azon vannak, hogy „ütőképes szervezet álljon fel”, vagyis rejtve utalt arra, jelenlegi formájában még nem ütőképes a helyi párszervezet.

Másrészt Botka László miniszterelnök-jelölti visszalépése után a szegedi fideszesek megérezhették a vérszagot és megpróbálhatják kihasználni a polgármester meggyengült pozícióit.

Szeged egyébként két egyéni választókerületre oszlik, az 1-es számú Szabó Sándor képviseli, aki az összefogás színeiben nyert 2014-ben, a 2-es számúban a fideszes B. Nagy László nyert. Kósa azt is elmondta, B. Nagy László jövőre is indul, de a másik körzet kormánypárti jelöltjét még keresik.

(MTI / Mérce, címlapfotó: MTI / Ujvári Sándor)

Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor