Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ember, aki ülve maradt és hős lett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hogy pozitív, vagy negatív hős-e Colin Kaepernick az persze nézőpont kérdése, az viszont biztos, hogy az amerikai focista bár lassan egy éve nem lépett a pályára, mégis a bajnokság, az NFL egyik legfontosabb figurája.

Kép forrása: gq.com

Sőt, az irányító most azzal került a hírekbe, hogy a GQ magazin Az év állampolgárának választotta (mondjuk tavaly a Time is címlapra rakta). Ugyan a férfi stílusmagazin a maga 88 éves történetével, és díjának két évtizedes múltjával nem mondható jelentéktelennek, de ha nem Kaepernickről lenne szó, aligha kapta volna fel az összes híroldal a FoxNews-tól a CNN-ig, vagy a The Guardiantól a The New York Timesig a Men of the Year idei díjátadóját. A Twitteren máris meghirdették a GQ magazin bojkottját, mondván a sportoló hazaáruló, mások persze ünneplik a csendes forradalmat, amit a sztár indított el. De hogy lett Colin Kaepernickből egyszerre közellenség és hős?

A most 30 éves játékos 2012-ben a második évét töltötte a San Francisco 49ers csereirányítójaként az NFL-ben, amikor a 10. fordulóban lesérült a csapat első számú irányítója. Eljött az addig szinte ismeretlen Kaepernick ideje, aki egyből a Super Bowlba, vagyis az bajnokság döntőjébe vezette a csapatát. A következő évben a főcsoport döntőjéig meneteltek a vezérletével, sztárjátékos lett, aki 126 millió dolláros szerződést kötött a csapatával.

Aztán egy edzőváltás után a helyzete megingott, hol játszott, hol nem. A teljesítménye visszaesett, de a 2016-os idény így is róla szólt, ugyanis az előszezon meccsein a játék előtt elhangzó amerikai himnusz alatt ülve maradt. Amikor feltűnt a szokatlan viselkedés, megkérdezték tőle, hogy mi az oka, hogy egyetlenként ülve marad a himnusz alatt, amire Kaepernick azt a választ adta:

„Nem fogok felállni, és megadni a tiszteletet egy olyan ország lobogója előtt, amelyik elnyomja a feketéket és más színes bőrű embereket. Önző dolog lenne a részemről, ha másképp nézném a dolgokat. Holttestek hevernek az utcákon, miközben az elkövetők fizetett szabadságot kapnak, és megússzák a gyilkosságokat.”

A játékos egyértelműen jelezte, hogy addig marad ülve, amíg nem látja, hogy megváltoznak a dolgok, tiltakozása pedig figyelemfelhívás a rasszizmus, rendőri erőszak, a túlkapások ellen, amelyek folyamatosan jelen vannak Amerikában. Kaepernick később beszélgetett a korábbi NFL-játékossal és iraki, afganisztáni veteránnal, Nate Boyerrel, és a szezon első fordulójában az ő tanácsára már nem ülve, hanem térdelve hallgatta a himnuszt, amivel valóságos forradalmat indított el az amerikai fociban. Rengeteg játékos csatlakozott Kaepernick tiltakozásához, szeptemberben a liga minden más sztárját megelőzve az ő mezéből adták el a legtöbbet.

Miközben az ország egyik fele a bátorságáért ünnepelte, a másik fele kiátkozta, hazaárulónak titulálta.

Hirtelen minden Kaeprenick gesztusáról szólt, megpróbálták olyan bomlasztónak beállítani, aki szándékosan kiélezte az ellentétet a fekete és fehér lakosság között, odáig is elmentek, hogy sokan nemcsak hazaárulónak, de egyenesen rasszistának tartják. Ugyanakkor még 2016 szeptemberében (épp akkor, amikor a játékos akciója kezdett nagyobb figyelmet kapni) két olyan eset is történt, amikor fehér rendőrök tisztázatlan körülmények között lelőttek ártatlan, fegyvertelen fekete férfiakat. Mind Terence Crutcher, mind Keith Lamont Scott (rendőr) gyilkosa ártatlannak találtatott. Hiába bizonygatták, hogy Kaepernick csak egy felforgató, az események mégis őt igazolták, a rendőri túlkapások, a szükségtelenül agresszív fellépések, az alaptalan vádak első sorban a színes bőrű állampolgárokat sújtják.

Az egyébként fehér nevelőszülők által nevelt Kaepernick a tavalyi szezon végén felbontotta a szerződését a San Francisco csapatával, és azóta egyetlen másik csapat sem szerződtette. Jelenleg már túl van a fél szezonon az NFL, és jó néhány csapat küzd irányítógondokkal, de Kaepernick nem kell senkinek. Sokan találgatják az okokat, van, aki szerint a tulajdonosok félnek leigazolni a gyűlölt játékost, aki miatt sokan fordulnának el az őt foglalkoztató csapattól, mások szerint azonban az NFL vezetői tették fekete listára a játékost, és nyomást helyeznek a csapattulajdonosokra, hogy tartsák távol Kaepernicket a ligától. A játékos egy hónapja azt nyilatkozta, hogy tudomása van arról, hogy az NFL elöljárói el akarják lehetetleníteni a visszatérését. Tény, hogy az irányító nagyon megosztotta a közvéleményt, és sokan az ő nyakába varrják, hogy a világ egyik legnézettebb sportligájának nézőszámai zuhanásba kezdtek az elmúlt években.

Nyilván nem tesz jót a helyzetének, hogy Trump is utálja.

Az elnök sportügyekben is aktív, és Kaepernick mozgalma különösen fáj neki, de hiába szólította fel a 2017-es idény elején a csapatvezetőket, hogy rúgják ki a térdelő játékosokat, ehelyett csak azt érte el, hogy a harmadik fordulóban a szavaira reagálva minden eddiginél több, mintegy 200 játékos térdelte végig a himnuszt, és voltak csapatok, akik inkább az öltözőben maradtak.

A Washington Redskins játékosai térdelnek az Oakland Raiders elleni meccs előtt (kép forrása: Wikipédia)

A sport mindig kedves a hatalomnak, ha sikeres sportolókkal fotózkodhatnak, szép stadionokat adhatnak át, de Kaepernick példája bizonyítja, hogy könnyen el lehet rontani a játékukat, ha a modern cirkuszi gladiátorok nem úgy kezdenek viselkedni, ahogy azt elvárnák tőlük. Márpedig az irányító csapat nélkül sem tétlenkedik, a mezbevételéből származó teljes összeget és 1 millió dollárt ajánlott fel jótékony célokra, emellett elindította a Know Your Rights táborokat, amelynek az a célja, hogy ingyenes rendezvényeken ismertesse meg a fiatalokat a jogaikkal.

Ennek ellenére Colin Kaepernick csendes forradalmár, keveset nyilatkozik, bár a GQ most Az év állampolgára díj mellett az aktuális címlapjára is tette (afro-frizurával, a Fekete Párducok jellegzetes fekete bőrkabát, fekete garbó uniformisában), de a sportoló nem nyilatkozott, helyette 10 közeli ismerőse és barátja beszélt róla a magazinnak. Korábban azt mondta, hogy ő csak azt szeretné tenni, amiről úgy gondolja, hogy helyes, nem beszél róla, hanem teszi. Lehet, hogy az NFL-ben játszani többet már nem fog, de szinte biztos, hogy nem most hallunk róla utoljára.