Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ujhelyi István EU-s reformmozgalmat indít

Ez a cikk több mint 6 éves.

Radikális Európai Demokraták (RED) néven indít mozgalmat Ujhelyi István MSZP-s EP képviselő. Az indulást maga Ujhelyi jelentette be Facebook-oldalán. Az MSZP októberben lemondott alelnöke a mozgalomban a „hazafiság, az európaiság és a szakértelem” jelszavait hirdette meg.

Az MSZP EP képviselője ma délután, rendkívüli, strasbourgi Facebookos bejelentkezésben tájékoztatott új mozgalma, a RED megalakulásáról és céljairól. A volt MSZP alelnök szerint ilyen kezdeményezésre Magyarországon több okból is nagy szükség van.

A magyar kormány Ujhelyi szerint „illiberális politikájával” lassan kivezeti az országot az unióból. A szocialista EP képviselő „hazafiként” dühös az Orbán-kormányra, amely kisajátítja a „nemzeti” jelzőt magának, miközben valójában nem a haza érdekeit szolgálja.

Ezért szerinte szükség van olyan mozgalomra amely a kormány vádjaival szemben „a valódi európai értékeket” képviseli. Ujhelyi szerint a nemzetállami alapú, populista politika ma egyre népszerűbb, és ezért részben Brüsszel is felelős.

A képviselő kiemelte, mozgalma kétirányú, egyrészt „hazafiasan kell európainak” lennie, másrészt ezt a fajta baloldali európaiságot kell képviselnie Magyarországon.

Ehhez pedig szerinte az EU jelenlegi politikájának kritikája is hozzátartozik. Ujhelyi kiemelte: „a menekült- vagy migránsválság kezelése,” a felgyorsuló új ipari forradalom és a robotizáció egy „gyorsabb és hatékonyabb Európai Uniót” kíván.

Ujhelyi István azután mondott le az MSZP alelnöki tisztségéről, miután Botka László, a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje október elején bejelentette, mégsem vállalja azt a párton belüli nehézségek miatt. Ujhelyi még délelőtt hangsúlyozta, mozgalma nem újabb ellenzéki párt, hanem a választásokig és azután is működő mozgalom kíván lenni.