Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma 70 éves a hiperaktív közéleti nevettető

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ha feltesznek egy befőttes üveg szart a legfelső polcra, egy hét múlva azt hiszi magáról, hogy baracklekvár.  

A legújabb estjében ilyen poénokat sütöget el a hiperaktív humorista, Nagy Bandó András, aki ma lett hetven éves. A mindenkori  politikai és társadalmi folyamatokra azonban nem csupán humor eszközével reagál: könyvet, novellát és vélemény cikkeket ír. Társadalmi mozgalmak kezdeményezője volt, kulcsfigurája volt az 1990-es hajléktalan-tüntetéseknek, polgármester volt Orfűn a rendszerváltás után, és a választásokon is indult 2014-ben Lázár János ellen.

Az ország akkor ismerte meg, amikor a kádári panelvilágot kifigurázó Kocka utca előadása megnyerte a humorfesztivál nagydíját 1982-ben.

Az 1985-ös tél című előadása minden fagyos estén szórakoztató három évtizeddel később is.

A legnagyobb gond az áramellátásban és a gázszolgáltatásban, hogy a kínálat nem igazodik a keresethez.

A Vers mindegy kinek című előadása egyedülálló, mert klasszikus verssorokat kever társadalomkritikával.

Borozgaték apámmal ivott a jó öreg. Mindig.

A szegénység és a hajléktalanság problémáját is szívén viseli. A rendszerváltás után az első átmeneti szálláshely létrehozásánál bábáskodott. A Déli-pályaudvarnál hajléktalan embereket segítő mozgalmat alapított, felhívására ezerötszázan jöttek össze akkor. Így beszélt a motivációjáról:

„Arra gondoltam, mi lenne, ha a hajléktalanok is csinálnának egy pártot, és amit kapnak támogatást, azt nem a választásokhoz használnák föl, hanem építenének egy irodaházat a pártnak. Mindegyik iroda egy lakássá változna”

2006-ban elsőként kapta meg a Hajléktalan Emberért Díjat.  A témában írt Szalontüdő című novellájából megható film is készült.

Paraszt származású pályaelhagyó, műszaki értelmiségi munkásként mindig jól tudott hangot adni a hétköznapi emberek anyagi gondjainak.

Egészében elégedett vagyok a fizetésemmel, csak a részleteiben nem. Úgyis mint lakásrészlet, autórészlet…. részlet az Ember tragédiájából.

Öt évvel ezelőtt D. Tóth Krisztával beszélgetett születésnapja alkalmából.

Mondták, hogy tíz évet letagadhatok, csak azt nem tudom, melyik tízet.

Az Egyenes Beszédben arról beszél, hogy milyen nehéz vidéki városokban fellépést szervezni, mert előfordul, hogy lemondják fellépéseit közvetetten politikai okok miatt. Azt mondja, hogy 

ma fióknak alkotok, ha közéleti kabarét írok.

A legutóbbi választásokon az LMP színeiben indult a szülőföldjén, Csongrád megyében, a hódmezővásárhelyi választó körzetben Lázár János ellen, és közel 7 százalékot ért el. Azóta is aktív közíróként, legutóbb például a Momentumot küldte el a francba. A HírTV-ben így beszélt a politikai hitvallásáról:

Kritikusa akarok lenni, bármelyik hatalomnak

(Címlapkép: Wikipedia)