Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A többség újraválasztaná Orbánt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Nézőpont Intézet a Magyar Idők megrendelésére készített kutatást, a kérdés a következő volt: „Ha Ön dönthetné el, hogy ki legyen a kormányfő, kit választana az alábbi személyek közül?” A döntő többség, 47% válaszolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt választaná kormányfőnek. A második legnépszerűbb Vona Gábor, utána szorosan Szél Bernadett lett.

A Nézőpont saját október végi kutatásával összemérve kitűnik, hogy a kormánypártok támogatottsága alacsonyabb (a Fidesz-KDNP-t 31% támogatná összesen), mint Orbán Viktoré.

A Jobbik ugyanebben a kutatásban a válaszolók 19%-át győzte meg, Vona Gábor a novemberi felmérésen viszont csak a megkérdezettek 8%-a szerint lenne alkalmas kormányfőnek. A Nézőpont kormányközelisége miatt az eredményeket érdemes lehet összevetni más kutatóintézetek adataival: a Republikon Intézet októberi közvélemény-kutatása szerint a Jobbikot csupán 13% juttatná kormányra. A Republikon szerint a Jobbik-szavazók 40%-a támogatná, hogy a baloldallal közös választókerületi jelöltek legyenek (tehát minden kerületben csak egy ellenzéki jelölt álljon a Fidesz-KDNP ellen), a közös listára pedig 22% szerint lenne szükség.

Az ellenzékben kitűnik még, hogy Szél Bernadett miniszterelnöksége is jóval támogatottabb, mint pártja – az LMP csak 3%-ot hozna, míg Széllel 6%, közel félmillió választó szimpatizál. Ezzel Szél rövid kampány után is szorosan megközelítette Vona Gábort, akire a teljes felnőtt lakosságból 660 ezren szavaznának.

Ami a baloldali-liberális miniszterelnök-jelölteket illeti, a Nézőpont adatai alapján összesen 18% szavazna rájuk, a Republikonnál erre magasabb, 23%-ot mértek.

A Nézőpont novemberi adatai alapján Orbán Viktort a teljes felnőtt népesség 47 százaléka (közel 3,9 millió fő) támogatná. Vona Gáborral 8 százalék (660 ezer fő), Szél Bernadettel 6 százalék (500 ezer fő), Gyurcsány Ferenccel 5 százalék (410 ezer fő), Karácsony Gergellyel 4 százalék (330 ezer fő), Fodor Gáborral 2 százalék (160 ezer fő), míg Fekete-Győr Andrással 1 százalék (82 ezer fő) szimpatizálna egy miniszterelnök-választás esetén.

A mintavétel november 2-6. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével.