Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyolcvan ember halt meg tavaly munkabalesetben

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya kiadta éves jelentését a munkavédelem helyzetéről, ebből kiderül, hogy miközben a munkahelyek száma növekszik, a munkavédelem helyzete folyamatosan romlik.

Az NGM tájékoztatása szerint tavaly ugyanis 80 embert ért halálos munkabaleset, ezek közül a hagyományos építőipartól a vezető helyet átvette az általában sok idénymunkást foglalkoztató mezőgazdaság-erdőgazdaság 19 végzetes kimentelű balesettel. A harmadik helyen a raktározás, szállítmányozás áll.

A munkaügyi ellenőrök ezen kívül beszámoltak arról is, átlag 10 ellenőrzésből 7-8-szor találnak valamilyen munkavédelmi hiányosságot. Így fordulhat elő az, hogy 2016-ban ezer dolgozóra átlag 5,3 baleset jutott.

Gyakori hiányosság például, hogy az állattenyésztő telepeken nem fedik le a csatornákat, aknákat, vagy a mezőgazdaságban nem nyújtanak a munkásoknak megfelelő védelmet méh- vagy akár kullancscsípés ellen sem. Tavaly egy ember meg is halt annak következtében hogy összecsípték a méhek. Mások pedig hőgutát kaptak, amely ellen ugyancsak viszonylag könnyű lenne védekezni.

A második Orbán-kormány 2012-ben az új munka-törvénykönyvvel lazította meg az addigi munkavédelmi előírásokat. Most az is látható, hogy a különös engedmények ellenére még ezeket a lazább elvárásokat sem igen tartja be nagyon sok munkáltató.

(G7)