Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Másodfokon is pert vesztett Angliában az Uber

Ez a cikk több mint 6 éves.

Elbukta fellebbezését a brit munkaügyi fellebviteli bíróság döntésével szemben a fuvarszervező alkalmazásáról ismert Uber Londonban. A döntés értelmében a cég sofőrjeinek olyan munkavállalói jogokat kell biztosítani, mint például a minimálbér, a szabadság és a munkaközi szünet. A határozat javára válhat rengeteg olyan dolgozónak, aki több munkáltatónak dolgozik fix szerződések nélkül.

Az ügy előzménye, hogy tavaly a cég két sofőrje pert nyert egy brit munkaügyi bíróság előtt, így ők megszerezték az említett munkavállalói jogokat, viszont a döntés nem volt általános érvényű, kizárólag a két fuvarozóra vonatkozott. A per során arra hivatkoztak, hogy az Uber nagymértékben ellenőrzi őket, így kijárnak nekik ezek a jogok.

Az Uber pénteken bejelentette, hogy ismét fellebbezni fog – és nem ez az egyetlen fellebbezésük mostanság. December 11-én bíróságon fogják megtámadni a fővárosi közlekedési társaság, a Transport for London szeptemberi döntését is, amelynek értelmében az Uber nem alkalmas arra, hogy személyszállítási szolgáltatást nyújtson, ugyanis nem megfelelő a vállalat súlyos bűncselekmények jelentéséhez és a járművezetők hátterének leellenőrzéséhez való hozzáállása.

Az amerikai fuvarszervező vállalat nemcsak Nagy-Britanniában, hanem a világ számos országában ütközött már jogi akadályokba, Magyarországról és Dániából ennek következményeként ki is vonult a cég.

Az Uber minden erejével azon van, hogy kibújjon munkáltatói felelőssége alól, konzekvensen tagadja, hogy sofőrei gyakorlatilag munkavállalók. A cég működéséről és a hazai taxi kontra Uber vitáról itt írtunk korábban.

(Forrás: Reuters)