Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kirúgták az ELTE egyik dékánját – szexuális zaklatás állhat a háttérben

Ez a cikk több mint 6 éves.

„[F]olyamatos és megengedhetetlen testi közeledés” és „szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások”- így írja le az ELTE közleménye azokat az etikai vétségeket, amely miatt azonnali hatállyal menesztették az egyetem egyik vezető beosztású alkalmazottját. A közlemény nem nevezi meg az érintettet, de a hvg.hu úgy tudja, a Tanító- és Óvóképző Kar dekánjáról, Mikonya Györgyről van szó.

„Nettó … fizuért tűrtem, hogy zaklasson, fogdosson, nyalogasson. Akárhányszor kértem segítséget, engem hibáztattak, mert miért nem rúgtam tökön, satöbbi. Azért, mert ő a dékán.”

– ezzel a névtelen, Tumblren terjedő üzenettel indult nemrégiben a a szexuális zaklatások feltárásának legújabb epizódja. A Marton- és Kerényi-ügyekkel párhuzamosan került napvilágra, hogy nemcsak a színházi világtól, de a felsőoktatástól sem idegen ez a szörnyű jelenség.

Mikonya György (Fotó: MTI / Szigetvári Zsolt)

A részletek nem világosak, de az ELTE közleményéből az is kiderül, valaki panaszt nyújtott be a „vezető beosztású oktató” ellen, és ennek kapcsán került sor etikai vizsgálatra, majd az elkövető kirúgására.

De a hvg.hu kiszúrta, hogy a közleménnyel párhuzamosan a kar honlapján eltűnt Mikonya neve a kar vezetői közül, és helyére megbízott dékánként Márkus Éva került, és azt is megtudták, a TÓK dékáni hivatalának egyik alkalmazottja tette a bejelentést.

A portál kapcsolatba lépett áldozatokkal is, több női oktató és egyetemi dolgozó is megszólalt. Egyik tanár azt mesélte, az agresszor leteperte a díványra, és úgy kellett őt lelöknie magáról. A dékáni hivatal egyik dolgozója pedig, szintén név nélkül ezt nyilatkozta:

„Folyamatosak a nyúlkálások, a hatalmát éreztető beszólások és az ellentmondást nem tűrő közeledés. Ráadásul annyira behálóz és nem engedi, hogy szabadulj tőle, hogy egy idő után azt érzed, nincs esélyed, ő győzött.”

A TÓK diákjai is megszólaltak. Egyikük elmondta, csodálkozik, hogy csak most indult vizsgálat, neki a nővére is a karon tanult már, „tartottam is egy kicsit, amikor elkezdtem ide járni, de a dékán elsősorban nem a hallgatókra megy rá.”

Ahogyan a korábban napvilágot látott visszaélések esetében is, a hatalmi dimenzió ebben az ügyben is fontos szerepet játszott. A nem megfelelő, gyakran erőszakos szexuális közeledés, zaklatás áldozatai nem mernek előállni, névvel nyilatkozni, hiszen tartanak attól, hogy karrierjüket, munkahelyi életüket lehetetleníti el az agresszor.

Az ELTE mostani intézkedése fontos és hasznos, ám a nyílt kommunikáció és a nagy, rendszerszintű problémák feltárása nem megspórolható ebben az ügyben sem.

(via hvg.hu)