Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szelényi Zsuzsanna képviselő az Országgyűlésen kezdené a szexuális zaklatás és erőszak elleni fellépést

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Parlamenten kezdené Szelényi Zsuzsanna a szexizmus és a nők elleni erőszak elleni fellépést. Az Együttből nemrég távozott független képviselő Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez küldött nyílt levelében sürgeti egy szexizmus-ellenes magatartási kódex és egy ehhez rendelt független intézmény létrehozását.

Szelényi javaslata szerint az intézkedés segítene megelőzni „a szexuális erőszak és zaklatás, szexista sértegetés minden formáját”. A kódex nem csak a képviselőkre, hanem az Országgyűlés minden alkalmazottjára is vonatkozna, és Szelényi szerint kiterjeszthető volna minden közintézményre.

Az Országgyűlésre vonatkozó javaslat szerint

  • meg kell határozni, mi számít szexuális zaklatásnak, és elfogadhatatlan viselkedésnek az Országgyűlésben
  • meg kell határozni azokat a fórumokat, ahova az áldozat bizalommal és védetten fordulhat
  • létre kell hozni egy olyan bizottságot, ami megfelelő képzettséggel és jogosítványokkal bír a szexuális zaklatások független kivizsgálására
  • programokkal és belső kommunikációs eszközökkel kell felhívni a figyelmet a szexuális zaklatás normáira és arra, hogy hova fordulhatnak az áldozatok

Szelényi azt írja, bízik abban, hogy a házelnök is fontosnak tartja a közélet erkölcsi tisztaságát, és Orbán Viktornak a szexuális zaklatási ügyek kapcsán tett megyjegyzésére is utalt, miszerint „minden olyan akciónak – legyen az állami vagy civil –, amelynek az a célja, hogy a tisztelet kultúrája erősödjön, annak van helye”.

A Fidesz-frakció, valamint a miniszterelnök viselkedése alapján persze feltételezhetjük, hogy Szelényi és Orbán fogalmai eltérnek „a tisztelet kultúráját” illetően: az elmúlt években rendszeresek voltak a nőket nőként sértegető beszólások a férfi politikusok részéről.