Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Semmi különös, csak éppen elkezdjük magunkat évtizedekre eladósítani

Ez a cikk több mint 6 éves.

Valamikor ezekben az órákban futunk neki a paksi bővítésnek, már ami az orosz kölcsön felvételét illeti – és nem is aprózzuk el, egyből egy laza 30 milliárd forintos kifizetéssel kezdünk.

A legszebb az egészben az, hogy ezekért a milliárdokért senki egy lapátnyi földet odébb nem tesz, ugyanis most még csak „a tervezési munkákért járó első kifizetések” köre kezdődik.

Kép forrása: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Töredéke ez a pénz annak a kölcsönnek, amit az oroszoktól kapunk arra, hogy az oroszok megépítsék Paks2-t, és belegondolni is rossz abba, hogy mikor fogjuk (és miből?) visszafizetni nekik ezt.

Mint ahogy abba se jó belegondolni, hogy a finnek épp parkoltatják a Roszatomot (nálunk is ők bővítenek, ráadásul ugyanazt a típusú atomerőművet építenék oda is, mint hozzánk), mert olyan silány minőségű terveket adtak le, hogy minimum egy éves csúszással lehet már most kalkulálni az elkészülésig – pedig Finnország jóval előttünk kezdte meg a tárgyalásokat a Roszatommal.

Aztán van itt még baj bőven, de hogy mást ne mondjunk, a paksi bővítést, ami még a gyerekeink gyerekeit is orosz adósságokba veri, valahogy úgy verte át ez a nemzeti konzultációkra amúgy mindig kapható kormány, hogy sem a szakértők tiltakozását meg nem hallgatta, sem a társadalom véleményét meg nem kérdezte róla.

Pedig van, bár az se mindegy, ki kérdezi: míg az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint az emberek 54 százaléka támogatta, hogy legyen Pakson új erőmű, míg a Greenpeace hasonló kutatásából az derül ki, hogy 59 százalék nem szeretné, hogy orosz hitelből, orosz nagyvállalatok bevonásával épüljön meg Paks 2. Ami viszont biztos, hogy többségében úgy véljük, hogy az Oroszországgal történt megállapodás kiszolgáltatottá teszi az országot, és drágálljuk az atomerőmű-bővítésre felvett orosz (mármint állami) kölcsön összegét, ami bőven 3000 milliárd forint fölött lesz, és tetszőleges mértékben bővíthető is – ez pedig akkor nyerhet majd jelentőséget, ha az oroszok (mármint a Roszatom) esetlegesen „túlárazzák” a projektet…

De ez csak a hosszútávú borongás, viszont ha valamikor, akkor ma, amikor elkezdődik ez a ránk erőltetett, és igazából senkinek se jó beruházási agyrém, érdemes megemlékezni arról a tényről, hogy Paks2 2023-ban készül el – mármint ha minden a tervek szerint halad. Egy évvel korábban, vagyis 2022-ben a flancos Nyugat, vagyis Németország ígérete szerint az összes atomerőművét bezárja.

Mi meg itt, ma, ezen a csendes őszi napon nekivágtunk a nagy eladósodásnak. Szomorú kedd.