Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leváltották a náci megyei vezetőt, gyengültek a magyar pártok a szlovák helyhatósági választásokon

Ez a cikk több mint 6 éves.

Soha nem szavaztak még annyian a megyei választásokon Szlovákiában, mint tegnap. A választók 29,95 százaléka járult az urnákhoz, a 4 évvel ezelőtti 18 százalékhoz képest ez órási erősödés. A 8 szlovák megyéből ennek megfelelően hatban új helyi vezetőt is választottak.

A legnagyobb érdeklődéssel várt eredmény a besztercebányai volt, ahol a korábban magyar- és cigányellenes, legújabban iszlamofób Marián Kotleba 4 éve meggyőző fölénnyel lett a megye vezetője, azóta pedig szélsőséges pártját is berepítette a Parlamentbe. A választók most nemet mondtak Kotlebára. A függetlenként induló Ján Lunter végül 48 százalékot szerzett, míg Kotleba csupán 23-at. Sőt, Kotleba pártjának is csupán egy képviselője lesz, a pártelnök személyében a megyében. A szlovák tofu-királyt, az Alfa Bio nevű vállalat tulajdonosát, mind a kormánypárt, mind az ellenzéki pártok támogatták Kotleba ellen.

A választásokon a 8 megyéből 5-ben a jobbközép pártok koalíciója, egy megyében független nyert, míg csupán két megyében győzött a Fico vezette kormánypárt jelöltje.

A Magyar Koalíció pártjának az eddigi 39 helyett csupán 33, míg a másik magyar pártnak, a HÍD-Most-nak 10 helyett 9 megyei tanácsosa lesz.

A tavalyi szlovák parlamenti választásokat Fico Smerje nyerte, a szavazatok 28 százalékával, de már akkor is erősödőben voltak a jobbközép pártok, a most összeálló OLANO-NOVA, SAS és KHD akkor összesen a szavazatok 29 százalékát szerezte meg (és a mostani választásokon több megyében más pártok is támogatták jelöltjeiket).

forás:Bumm.sk/Új Szó/Mérce