Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gazdagok, akikhez képest Soros is csupán kispályás játékos

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az extrém módon gazdagok száma nőttön-nő a Forbes legújabb listája szerint. Csak tavalyi évben 146-an csatlakoztak az immáron közel kétezer fősre bővülő elitklubhoz. Szinte csak ázsiaiak jönnek fel, de ők nagyon. Minden második nap egy újabb ázsiai lesz dollármilliárdos. Miközben a TOP 15-ben nincs egy Ázsiából származó sem.

A fenti térkép azt mutatja, hogy az egyes kontinenseken éppen ki a leggazdagabb. Persze nem ők a világ hét leggazdagabb embere, de érdekes az eloszlás.

 

Észak-Amerikában az Amazon alapító-tulajdonosa 93,7 milliárd dolláros vagyonával beelőzte az eddig hosszú éveken át a lista első helyét elfoglaló Microsoft tulajdonos Bill Gates-et. Dél-Amerikában Jorge Paulo Lemann brazil-svájci kettős állampolgárságú befektető vezeti az ultrabrutál gazdagok listáját. A 78 éves befektető főként az élelmiszeriparban szedte össze a közel 30 milliárdos vagyonát.    

Európában a többek között a Zara márkát is magáénak tudó konszern tulajdonosa Amancio Ortega a legnagyobb Krőzus a maga 77 milliárdjával. Ázsiában az indiai Mukesh Ambani mágnás viszi a prímet az energiaiparban megalapozott a közel 42 milliárdos tőkéjével. Afrikából a nigériai Aligo Dagnote az egyetlen muszlim milliárdos a kontinensek leggazdagabbjai között. Az alapélelmiszerek kereskedésével foglalkozó hálózata szinte egész Afrikát beteríti. A világrészek dúsgazdagjai közé egyetlen nő került az ausztrál bányamágnás, Gina Linehart. Főként az ásványi anyag bányászati szektorban és birkatenyésztésben utazó Linehart eddig 16,8 milliárd dollárt lapátolt össze.

Kakukktojásként a listán szerepel az Antarktiszról Arnold W. Donald. Mivel a kontinensnek nincs állandó lakója, és császárpingvint mégsem lehet kijelölni, ezért a térkép készítői a tengerjáró luxushajóutakból meggazdagodott Donaldot jelölték ki a jeges földrész leggazdagabbjának a 100 millió dolláros vagyonával, mivel a Carnival Corporation hajói és maga Donald is, sűrűn megfordul a déli pólus körüli jeges tengereken.   

A Forbes magazin nemzetközi kiadása szerint csak egy magyar van fent a listán, a kormány főmumusa, Soros György a 202-ik leggazdagabb ember a világon 8 milliárd dolláros vagyonával úgy, hogy most adományozott alapítványának 18 milliárdot. A magyar Forbes szerint Csányi Sándor is dollármilliárdos, de az ő vagyona nagyban függ az OTP részvényeinek ingadozásától is.

A PriceWaterhouse Coopers (PwC) szintén elemezte a szupergazdagok helyzetét. A PwC szerint a dollármilliárdosok száma 10%-kal, az összvagyonuk 17%-kal nőtt tavaly egy év alatt. A  tanulmány vezető szerzője, Josef Stadler arra figyelmezetet, hogy ez a nagy egyenlőtlenség visszaüthet.  Stadler történelmi távlatokba helyezte a jelenlegi egyenlőtlenségi helyzetet, szerinte utoljára vadkapitalizmus végén, 1905-ben volt ennyire magas a vagyonkoncentráció.  Az IMF  is rászólt  fejlett országok kormányaira, hogy ideje volna elgondolkozni a szupergadagok speciális adóztatásán. Kíváncsian várjuk, hogy Varga Mihály mikor vetne ki egy Csányi Sándorra, vagy Mészáros Lőrincre szabott adónemet.  

 

(Howmuch.com, 444)