Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszivárgott: a Brexit napjáig még szabad lehet a beutazás

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Guardian névtelen forrásokra alapozva azt írta, a Brexit tárgyalások brit oldalán már feladták korábbi tervüket, hogy a kilépés napja, 2019. március 29-e előtt korlátozzák az uniós állampolgárok beáramlását az Egyesült Királyságba. A tárgyalások alapján most úgy tűnik, a Brexit napja lehet majd az EU-ból érkezők ellenőrzésének első napja is.

A hírt David Davis, a brit kormány kilépésért felelős biztosa közleményében „nonszensznek” nevezte, nem tagadta. Mindössze annyit erősített meg újra, hogy a beutazást legkorábban kilépési szándék benyújtásától, legkésőbb a kilépés napjától korlátozzák majd.

Egy, a tárgyalásra rálátó diplomata a Guardiannek azt mondta: bár a kormány nem fogja nyilvánosságra hozni, hogy a kilépés napjáig nem lesznek korlátozások, valójában ehhez tartják majd magukat.

Mindent a népért

A Theresa May vezette kormány kommunikációja kissé szétesett az uniós vendégmunkásokkal kapcsolatban, a miniszterelnök asszony október elején  a Konzervatív Párt manchesteri kongresszusán még azt bizonygatta: az EU-állampolgárok nagyban hozzájárulnak a britek életmódjához, ezért azt szeretnék, hogy az országban maradhassanak,”szívesen látják” őket.

A szakértők szerint is igaz lehet, hogy a britek 2019. március 29-ét célozták meg a korlátozások elindítására. Eddig ugyanis azzal érveltek, hogy már a kilépés előtt el kell kezdeni korlátozni a beutazást, különben ellepik az országot a bevándorlók. Ennek ellenére a Brexit-népszavazás óta rohamosan csökken az Unióból beutazók száma, így ez az érvelés elvesztette az élét. Az is sokat vethetett a latban, hogy az EU közölte, megvétóz minden olyan kilépési szerződést, amiben március 29-nél korábbi beutazási korlátozások szerepelnek.

A csökkenő bevándorlási kedv több szektoron és az egészségpénztáron is meglátszik – egy múlt heti felmérés szerint a népszavazás óta 89%-kal kevesebb szülész és ápoló érkezik a szigetországba.

Semmit a nép által

A Theresa May vezette kormány egyelőre nem tett le arról a tervéről, hogy a beutazás korlátozása után érkező EU-s állampolgárok „harmadik világbeli” jogokat biztosító vízumot kapnának. A tárgyaláson még a Brexit-kampányban szerepelteknél is szigorúbb álláspontot képviseltek: az Unióból áttelepültek nem szavazhatnának a helyi választásokon, ráadásul bizonyítaniuk kellene, hogy stabilan magas bevételük van. Arról egyelőre nincs információ, hogy a kormány terve alapján milyen állampolgárságot kapnának a bevándorlók Brexit után született gyerekei.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-tárgyalásokat koordináló tagja arról írt, ezzel egy másodrangú állampolgárság alakulna ki a briteknél, ami főleg azért megengedhetetlen, mert fordított helyzetben az EU-ba áttelepülő britek jogait nem tervezik csorbítani.

(Politicshome)