Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

90 százalékban az emberiség okozza a klímaváltozást

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ha valakinek nem lenne tiszta, mi a tavalyi év szavának, a post-truthnak a valódi jelentése (az idei a fake news, amúgy), annak elég néha ránéznie, mi folyik az Egyesült Államokban a zöldpolitika körül:

Állami kutatóügynökségek 477 oldalas tanulmányt jelenttetettek meg a klímaváltozásról, amiben arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség „nagyon valószínűleg”, tehát több, mint 95% valószínűséggel az emberiség tevékenysége miatt alakult ki.

Mindeközben: Donald Trump eskütétele után órákkal törölték a klímaváltozásról szóló összes anyagot a Fehér Ház honlapjáról, helyette kikerült az America First Energy Plan. Kukázták a globális felmelegedés lassítására szánt állami pénzeket, Trump kabinetjének költségvetésért felelős tagja, Mick Mulvaney márciusban közölte: pénzkidobás erre költeni, úgyhogy ezentúl nem fognak.

A most publikált kutatás azt is megmutatta, hogy 1950 óta az emberi szennyezés 92-123%-kal járult hozzá a globális felmelegedéshez. Helyenként több mint 100 százalékkal, ugyanis bizonyos természeti jelenségek, mint például a vulkánkitörések hűtötték volna a Földet, de a szennyezés miatt ennek nyoma sincs.

Mindeközben: Rick Perry energiaügyi államtitkár illetve Scott Pruit, a Környezetvédelmi Ügynökség feje azt nyilatkozták, a széndioxid-kibocsájtás nem járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Robert Kopp, a Rutgers University professzora úgy nyilatkozott: A tanulmány azt mutatta meg, hogy a klímaváltozás nem egyszerűen létezik, de valószínűleg sokkal előrehaladottabbak a károk, mint a tudósok korábban sejtették. 1900 óta egy egész Celsius fokkal melegedett a Föld átlaghőmérséklete, és 20 centiméterrel emelkedett a tengerszint is.

A jó hír, hogy a tanulmányt akadémia-szerte fontosnak tartják, a California Berkeley egy professzora azt állapította meg, hogy 2013 óta egyre egyértelműbb tudományos kutatások készülnek a globális felmelegedéssel kapcsolatban, aminek egyelőre ez a tanulmány a csúcsa.