Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Molotov koktélt dobtak a házukra, majd lőttek – 9 éve ölték meg a romagyilkosságok első 2 áldozatát

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Molotov koktélos robbanás után az ablakhoz futó háziakra tüzet nyitottak. Két embert agyonlőtt(ek) a támadó(k). A rasszista szálakat, de a kistelepüléseken elharapózó, uzsorakölcsönhöz köthető szálakat is vizsgálja a nyomozócsoport.

Így számolt be 9 éve a boon.hu a nagycsécsi kettős gyilkosságról, amely a magyarországi cigányság ellen elkövetett terroristamerényletek nyitánya volt. Azóta már tudjuk, nem uzsoravita állt a gyilkosság hátterében, hanem egy tudatosan, módszeresen kitervelt rasszista merényletsorozat tanúi voltunk.

A romák elleni gyilkosságsorozat 2008 júliusától, 2009 augusztusáig tartott, ez alatt az idő alatt összesen 9 alkalommal követtek el fegyverekkel és Molotov-koktélokkal cigányok elleni merényleteket, s összesen 6 emberéletet oltottak ki 4 különböző településen. Az elkövetőket végül 2016-ban tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Egy olyan gyilkosságsorozatnak, amelyben a magyar állam hibái, félrenézése nem kikerülhető szempont.

Mindhárman kiszaladtak, hogy eloltsák a tüzet, de újabb durranások után az előszobában a felesége és a testvére összeesett. „Kelj fel, mi van veled, ég a ház!” – mondta a férfi a földön fekvő, 43 éves feleségének, de az nem válaszolt. Emlékei szerint csak amikor a nőt megemelte, akkor látta, hogy egy nagy vértócsa van a feje alatt. A férfi hozzátette, hogy a nála két évvel idősebb bátyja a felesége mellett esett össze, de őt már nem tudta megnézni, berohant a szobába a telefonjáért, és átszaladt a szomszédba segítséget hívni.

Elmondta, hogy feleségének és testvérének a holttestét, valamint süketnéma lányát, aki a lángoló ház nagyobbik szobájában az ágyon ült, a szemben lévő házban lakó öccse hozta ki, akinek az otthonát szintén megtámadták.

Így vallott a gyilkosságsorozat tárgyalásán a nagycsécsi merénylet egyik túlélője, hogyan nézte végig feleségének és testvérének a halálát.